Готвачи със звезди „Мишелин” се борят кой ще създаде коледните изкушения за астронавтите на Международната космическа станция, които ще прекарат празничния сезон на 400 км от Земята и техните семейства.
Лондонският готвач на знаменитости Хестън Блументал е приготвил деликатесите за борда. Те включват коледен пудинг, тайландско пиле с къри и сьомга от Аляска.
Големите майстор-готвачи стигнаха и до космоса
Блументал, който е известен с това, че използва науката в готвенето си, сподели, че предизвикателството е било да създаде вкусна храна за условията там - астронавтите обикновено се хранят със сухи замразени храни, дехидратирани и термообработени.
"Почувствах прилив на гордост да участвам в такъв исторически момент за астрономията и гастрономията. Представете си да кажете на едно малко момче, че когато порасне, ще готви за космонавтите. Това е една сбъдната мечта, която дори не си представях, че ще ми се случи", заяви Блументал, цитиран от в. "Гардиън".
За новогодишната нощ командирът Скот Кели е изготвил менюто след консултации с членовете на екипажа. Алкохол обаче няма да има на масата на МКС по очевидни причини.
За десерт ще има и шоколадова торта, чийзкейк, ябълки на пара и крем от зелени лимони.
Заради безтегловните условията, в които живеят, астронавтите трябва да ядат повечето от техните ястия от консерва или алуминиев плик с вилица или лъжица или да рискуват да гонят обяда си във въздуха.
Най-голямото предизвикателство е да се гарантира безопасността на екипажа. Хранително отравяне на борда може да доведе до сериозни щети. Храната не може да бъде прекалено суха, за да не става на трохи или прекалено сочна или течна.
Източник: БГНЕС