/ Gulliver/Getty Images
Световната компания Google, превърнала се в символ на технологичните иновации, става на 20 години. Компанията всъщност е регистрирана на 4 септември 1998 г. в Менло Парк, Калифорния, но отбелязва официално рождения си ден днес.

Преди две десетилетия основателите й - американците Лари Пейдж и Сергей Брин, докторанти в Станфордския университет, са мотивирани от взривообразното развитие на световната мрежа. Така стартират официално проекта си за търсачката, която да организира цялата информация в интернет. Основната им цел тогава била не само да разработят необходимите алгоритми, но и да я направят универсално достъпна и полезна за всички хора, независимо къде се намират. А идеята им и реализацията й промени изцяло уеб пространството.
 
За празника си екипът дизайнери на компанията създаде забавен дудъл, с който показва какво е световната търсачка за хората, а именно източник на информация за всичко и навсякъде. На практика тийнейджърите днес не знаят какво е било времето без Google.
 

Продуктите на Google се използват ежедневно от милиони хора по цял свят. Търсачката индексира милиарди заявки всеки ден и се използва в над 190 държави, поддържайки повече от 150 езика по цял свят.

В момента компанията Google е сред най-големите американски корпорации и се занимава с интернет търсене, реклама, производство на софтуер и хардуер.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук