Световната търсачка Google почете появата на хип-хопа на музикалната сцена със специален doodle. В кратък клип компанията разказва за зараждането на новия стил.
 
Началото е поставено от Dj Kool Herc и неговата група през 1974 г. След появата на рап музиката, естествено е да се появи и подходящ танц към нея. Брейкът се появява в края на 60-те години. Тогава той представлява само стъпки и се нарича "Good Foot", измислен е от Джеймс Браун.
 
През 70-те години Dj Afrika Bambaataa поставя началото на Zulu периода. Той основава old school брейк групата "Zulu Kings". Края на old school брейка идва в края на 70-те, когато през 1979 г. се появяват "Rock Steady Crew". Те са първите от новата вълна в брейка. Техните танци са по-раздвижени. Вече освен "foot work-a" се появяват и други елементи като хеликоптера, въртене на гръб и на глава както и много други. А самият брейк се е танцувал върху кашони.
 
Когато брейкърите се разделят на отделни групи, всяка от тях започва да изписва името си върху стените в гетата и метрото, като по този начин маркира територията си. От начало графитите са били по-прости и са представлявали имена. Истинският бум на графитите е в края на 60-те във Филаделфия, когато двама с прякорите Cornbread & Cool Earl изрисуват почти целия град в надписи, носещи техните имена.
 
Както повечето елементи в хип-хоп културата и графитите са забранени от властта веднага след появяването им в гетата на по-големите градове.
 
Непосредствено покрай тези три елемента - рапа, брейка и графитите се появява и четвъртият - DJ-ят, който се превръща в неделима част от развитието на културата. Елементите на Dj-ing-a са скречове, cutting и музициране. През 2000 г. в САЩ грамофонът официално е признат за музикален инструмент.
 

Първият официален рап сингъл е издаден през юни 1979 г . Той се казва "Rappers Delight" и е на групата от New Jersey - Sugarhill Gang. Времетраенето му е 14,23 минути.
 
За основоположник на рапа е сочен Къртис Блоу , а хитът му за 1984 г. "Basketball" го задържат няколко седмици под №1 в класацията на "Billboard". От началото си досега хип-хоп културата е претърпяла много промени и продължава да се движи напред.