Гарваните и враните са интелигентни колкото шимпанзетата
Гарваните и враните са интелигентни колкото шимпанзетата / Thinkstock/Getty Images

Ако за някого се каже, че притежава птичи мозък, това звучи обидно. Редица видове птици обаче са интелигентни. Ново изследване навежда на мисълта, че гарваните и враните са не по-малко умни от шимпанзетата, съобщи ЮПИ.

"Всичко не се свежда единствено до размерите на мозъка. Констатирахме, че гарвани и врани се справят със задачи толкова добре, колкото и маймуните, въпреки по-малките размери на мозъците си", заяви Чан Кабадаи от университета на Лунд в Швеция.

Изследването на интелигентността е трудна задача. Инхибиторният контрол е важен аспект на интелигентността, а резултатите от изследването му са по-недвусмислени. През 2014 г. учени от университета Дюк тестваха инхибиторния контрол у бозайници, главно маймуни, като за целта използваха тест с цилиндър.

Най-умните животни на планетата

При въпросния тест храна е поставена в прозрачен цилиндър със странични отвори. Вместо да стигнат до храната през двата отворени края на цилиндъра, по-умните участници в теста се добират до нея през страничните му отвори. Това е свързано със способността да се контролира желанието да се стигне директно до храната и да се прибегне до по-малко очевидната, но по-ефикасна стратегия.

Учените заключили, че размерите на мозъка свидетелстват за интелигентността. Участниците, които се справили с теста, имали големи мозъци.

В него обаче не участвали птици. Сега учени от университета на Лунд повторили теста, но този път с участието на гарвани и врани, за които е известно, че умеят да си служат със "сечива", за да се снабдят с храна. Оказало се, че гарвани и врани постигнали почти 100-процентен успех в теста. Резултатите им били сравними с тези на бонобо, горили и шимпанзета.

Да имаш голям мозък не е непременно добра новина

Това показва, че птичият мозък се справя добре със задачи въпреки малките си размери, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Royal Society Open Science.

Източник: БТА