Една трета от булките се карат с шаферките заради рокли
Една трета от булките се карат с шаферките заради рокли / снимка: Guliver/Getty Images

Да бъдеш шаферка може да се окаже най-добрият тест за приятелство с булката, показва ново проучване. Една трета от булките на Острова губят контакт с една от шаферките си след сватбата заради недоволство по време на големия ден.

Анкетата е проведена сред 1939 омъжени жени във Великобритания. 32% от участничките смятат, че не могат да бъдат приятелки с поне една от жените, които сами са избрали за свои шаферки.

39 на сто споделят, че поне една от шаферките им е била член на семейството, например сестра, братовчедка, племенница или леля. Жените избрали приятелки за тази роля, познават шаферките си средно 5,5 години преди сватбата.

73% от анкетираните признават, че са влизали в спорове с шаферките си преди големия ден. 61% определят караниците като несъществени и са изгладили недоразуменията бързо. 32% признават, че несъгласието с поне една от шаферките е довело до края на тяхното приятелство и прекратяване на контактите след сватбата, посочва БГНЕС.

Най-често срещаната причина за неразбирателството между булката и шаферките е относно роклите, прическите и моминското парти.

Жените, загубили контакт с една или повече от шаферките си, споделят, че приятелството не може да се съживи заради завист за сватбата, несъгласие по финансови въпроси около роклите и неразбирателство за външния вид на шаферките. Малка част посочват като причина за края на приятелството непристойното поведение на шаферките си, които често били пияни или флиртували с младоженеца.