Двойките, които си приличат, се привличат?
Двойките, които си приличат, се привличат? / снимка: Impact Press Group

Цвят на очите, на косата, а защо не и трапчинки, черти на лицето... Оказва се, че мъжете са привлечени силно от жени, които им приличат по външност, сочи изследване на френски учени, предава АФП. Дали от това привличане може да излезе стабилна връзка, тук вече науката мълчи.

Учени от Монпелие решили да обърнат внимание на черти на жената, които не представляват особено значение по отношение на генетичната селекция, като цвят на очите, дебелина на устните или веждите. Те се опитали да проучат две теории, първата от които - за т.нар. хомогамия.

Това означава, че както при многобройни животински видове, някои индивиди са привлечени от партньори, които са им близки генетично, т.е. им приличат. Другата теория е за т.нар. "несигурност на бащинството".

Един мъж е склонен да предпочита при жените рецесивните белези - сини очи, тънки устни. Това са рецесивни белези спрямо кафяви очи и дебели устни. Това му позволява да разпознае у детето своите собствени генетични характеристики, предава БГНЕС.

Водейки се от тези две теории учените направили експеримент като поискали от 100 мъже да изберат измежду различни снимки тези на най-привлекателните за тях жени. Резултатите били, че мъжете предпочитат да избират жени, които имат подобни на техните черти.

Направен бил и друг анализ - на реално съществуващи двойки с дете. Там също се оказало, че съпрузите имат повече сходни черти, отколкото два случайно избрани индивида. От направените експерименти и анализи нищо не е подкрепило сериозно теорията за "несигурността на бащинството".