Дръзки модели на Седмицата на модата в Исламабад
Дръзки модели на Седмицата на модата в Исламабад / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Дръзките дънкови облекла и късите поли не са типични за пакистанските модни подиуми, но дизайнерите, участващи в първата Седмица на модата в страната, заложиха на смели западни стилове, за да върнат чуждестранните купувачи.

Модната индустрия се надява, че модерните дизайни могат да се възползват от дългогодишната репутация на страната като световна текстилна столица.

"Една от причините да правим тази Седмица на модата е да върнем купувачите от цял свят в Пакистан", заяви организаторът на събитието Тарик Амин, най-известният пакистански стилист. "Заради настоящата ситуация и политическото положение е трудно купувачите да поискат да дойдат в Лахор и Карачи, но могат да дойдат в Исламабад... посолствата са тук, има много по-голяма сигурност", допълни той.

Пакистанската текстилна индустрия носи 60 процента от приходите от износ на страната, сочат официални данни. Поради това тя е от огромно значение за съживяването на икономиката на Пакистан, която пострада допълнително от опустошителните наводнения миналата година, припомня БГНЕС.

Докато други пакистански градове като Карачи често организират модни събития, Исламабад се появява за първи път на модната сцена. Общо 32 дизайнери представиха свои колекции на Седмицата на модата в столицата.