Добърските баби сред съкровищата на страната ни
Добърските баби сред съкровищата на страната ни / снимки: www.dobarsko.org, Областна администрация-Благоевград
Добърските баби сред съкровищата на страната ни
54729
Добърските баби сред съкровищата на страната ни
  • Добърските баби сред съкровищата на страната ни

Една от най-интересните ни фолклорни групи "Добърски баби" беше включена в националната листа за живи човешки съкровища. Още четири ценности на нематериалното ни културно наследство попаднаха в нея. Това са духовият оркестър на село Антимово "Дунавски ритми", лютиерът Стефан Петров от Ломница, майстори на популярните чипровски килими, сурвакарски групи, участващи в народния празник "Сурва" в Пернишко.

Българските съкровища, с които беше допълнена листата, бяха обявени на церемония в Министерство на културата. Сега те ще имат възможност да кандидатстват за признание и защита от ЮНЕСКО. От нашата страна в списъка на световната организация присъстват единствено Бистришките баби и нестинарството.

Представяме ви формацията "Добърски баби" от разложкото село Добърско, която вече официално е част от съкровищницата на страната ни:

"Добърски баби" са фолклорна формация, която съществува вече повече от 50 години. Повече от 50 години в състава й е и Смилена Попова. На младини тя си взима мъж от Добърско и така попада в групата. Сега е на 74 години и е ръководител на Добърските баби, които са общо 12. За тях тя казва: "Добърските баби са уникална находка в Добърско. След църквата "Свети Теодор Тирон и Свети Теодор Стратилат" те са второто богатство на Добърско. Те имат уникалната задача да пренесат през годините добърския автентичен фолклор, да го предадат на младите поколения с оглед съхранението му, запазването му за вечни времена".

На въпрос защо Бистришките баби са по-известни от Добърските, Смилена Попова отговаря: "Ние се сформирахме като група, която се насочи към изучаване на местния фолклор, много по-късничко, и просто не мога да кажа как, но малко бяхме по-неизвестни. Материално може би сме по-затруднени от тях и не можем да пътуваме много, но пък после започнаха проучванията за нас на научни фолклорни работници и така станахме по-известни".

Ръководителят на групата "Добърски баби" обяснява и какви песни пеят основно жените от формацията: "Отличителните, характерните песни за Добърско са водичните песни. Това е уникалното за Добърско, нещото, което не се среща никъде другаде в страната. Това е вид коледуване, но от жени. Не на Коледа, а на Ивановден".

74-годишната Смилена Попова разкрива и как се възпитават младите хора в любов към такива песни: "Възпитават се чрез постоянното изпълнение на песните по всякакви поводи. И то чрез изпълнението им от сърце. Не вяло, а с обич и с любов трябва да се пеят".

Още за фолклорната група "Добърски баби" можете да научите от прикачения звуков файл.