Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн / Guliver/Getty Images
Новопубликувани лични дневници на Алберт Айнщайн от пътуването му до Азия през 20-те години на миналия век разкриха расисткото му отношение към срещнатите чужденци, съобщиха в. "Индипендънт" и Би Би Си.
 
Дневниците са написани от октомври 1922 г. до март 1923 г., когато Айнщайн пътува от Испания през Близкия изток до Китай, Сингапур, Хонконг, Япония. В тях той прави широки отрицателни обобщения, като нарича китайците "трудолюбиви, мръсни, невъзприемчиви хора".

Айнщайн виждал провали в семейния си живот
 
Айнщайн е известен не само като учен, но и като борец за граждански права в САЩ. Той използва авторитета си, за да порицава дискриминацията срещу афроамериканците. Известни са думите му, че расизмът е "болест на белите хора".
 
Пристигайки в Порт Саид в Египет, обаче Айнщайн пише как вижда "хора с всякакъв оттенък . . сякаш изплюти от ада", които се качват на кораба да продават стоките си.

Алберт Айнщайн - един от най-брилянтните умове на човешкия род
 
За хората в Коломбо, тогавашен Цейлон, пише: "Те живеят в голяма мръсотия и значителна смрад направо на земята, малко работят и нуждите им са малки".
 
Най-острите коментари обаче са за китайците. Айнщайн описва децата им като "бездушни и невъзприемчиви". Възрастните оприличава "повече на автомати, отколкото на хора" и ги нарича "особена стадна нация".
 
След това обобщава, че има "малка разлика" между мъжете и жените и се чуди как мъжете са "неспособни да се защитават" от "фаталното привличане" на жените.
 
Алберт Айнщайн емигрира в САЩ през 1933 г. след възхода на Хитлер и нацизма. Той е известен не само с брилянтните си научни идеи, но и с хуманитаризма си. Расизма нарича "болест на белите хора" в реч в университета "Линкълн" през 1946 г.
 
Дневниците показват как са се променили възгледите му за расите. Те несъмнено ще разстроят някои хора в Америка, където Айнщайн още е смятан за един от гласовете, помогнали да бъде привлечено вниманието към сегрегацията.
 
Когато пристига в САЩ през 1933 г., Айнщайн е шокиран от училищата за бели и черни и по късно се включва в Националната асоциация за напредък на чернокожите. Той казва, че вижда прилики между преследването на евреите в Германия и отношението към афроамериканците в новата му родина.
 
Дневниците на Айнщайн бяха публикувани миналата седмица от издателството на Принстънския университет.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА