Диета и тренировки за 3500-килограмова бременна слоница
Диета и тренировки за 3500-килограмова бременна слоница / Guliver/Getty Images

Гледачите на бременната слоница Тес от зоопарка в Хюстън, САЩ, са я подложили на режим за отслабване, в опит да намалят наднорменото й тегло навреме за раждането след около година, предаде Ройтерс.

"Отчасти причината да подложим Тес на диета и тренировки е, че искаме да изпреварим събитията. Когато наближи времето за раждане, тя ще се движи по-малко и ще бъде по-слабо активна", казва Дарил Хофман, отговорник за едрите бозайници в хюстънския зоопарк.

С тегло от 3500 килограма Тес е с около шест процента над нормата. Понастоящем слоницата тежи толкова, колкото трябва да бъдат килограмите й в края на здравословна бременност. Ако Тес наедрее още, това може да затрудни раждането. Целта е тя да отслабне с 228 килограма.

Освен на нискокалорична диета, бременната слоница е подложена и на тренировъчен режим. Всяка сутрин преди пристигането на посетителите в зоопарка Тес прави 3,2-километрова разходка в ограждението си. Животното изпълнява и упражнения за крайниците, които гледачите наричат "слонска йога". Целта е да се подобри мускулният тонус. От персонала обясняват, че планираното отслабване на Тес е сравнимо с това човек с тегло 91 килограма да свали 5,4 килограма.

Според данни на различни зоологически градини азиатските слонове, към чиито вид принадлежи бременната Тес, могат да достигнат тегло от 5000 килограма.

Източник: БТА