Дензъл Уошингтън и Марк Уолбърг надвиха Хю Джакман
Дензъл Уошингтън и Марк Уолбърг надвиха Хю Джакман / Gulliver/Getty Images

Екшънът „2 патлака“ (2 Guns) с Дензъл Уошингтън и Марк Уолбърг в главните роли оглави северноамериканския боксофис в първия си уикенд на екран. Филмът, който разказва историята на двама стари приятели - офицер от Морското командване и агент от Отдела за борба с наркотиците, изправени срещу ЦРУ, след като са били натопени от мафиотски босове, спечели 27.4 млн. долара през дебютния си уикенд.

На второ място остана „Върколакът“ (The Wolverine) с Хю Джакман в главната роля. Мащабният филм на Джеймс Манголд, базиран на известния комикс за приключенията на мутанта-супергерой, си заработи още 21.7 млн. долара, с които общите му приходи за две седмици по кината в Северна Америка станаха 95 милиона долара.

На трето място дебютира продължението на анимационната семейна комедия "Смърфовете" (The Smurfs 2). Сините същества си заработиха 18.2 млн. долара в дебютния си уикенд, не без помощта на холивудските актьори Нийл Патрик Харис, Ханк Азария и Джейма Мейс.

На четвърто място намираме трилъра “Заклинанието” (The Conjuring). Вдъхновеният от истински събития свръхестествен трилър разказва историята на Едуард и Лорейн Уорън, които са едни от най-известните и уважавани изследователи на паранормалните явления в Съединените щати, и поредния им сблъсък със свръхестественото в малко градче в Роуд Айлънд. Лентата с участието на Лили Тейлър, Вира Фармига, Патрик Уилсън и Джоуи Кинг спечели 13.7 млн. долара през уикенда и общо 109 милиона за три седмици на екран.

В средата на финансовата кино класация на САЩ и Канада се нареди "Аз проклетникът 2" (Despicable Me 2). Анимационната комедия с жълти миньони добави към приходите си 10.4 млн. долара този уикенд. Така за петте си седмици на екран анимацията вече има 327 милиона долара печалби от прожекции в САЩ и Канада.

На шесто място остана „Дърти хлапета 2“ (Grown Ups 2) с 8.1 млн. долара приходи от уикенда. Комедията с участието на Адам Сандлър, Кевин Джеймс, Крис Рок, Дейвид Спейд, Салма Хайек, Мая Рудолф и Стийв Бушеми се радва на голям зрителски интерес в САЩ и Канада – за четири седмици лентата вече има 116 млн. долара приходи от прожекции.

На седмо място с 13.3 млн. долара приходи от уикенда се нареди друга анимация - "Турбо" (Turbo). Историята на охлюва, който мечтае да стане най-великия състезател в света, с гласовете на Райън Рейнолдс, Самюел Л. Джаксън, Снуп Дог, Мишел Родригез, Мая Рудолф си заработи 6.4 млн. долара през уикенда и общо 69.5 милиона за три седмици по кината в Северна Америка.

Осмото място е за екшън комедията „БСП - Бесни Страшни Пенсии 2“ (Red 2) с 5.65 млн. долара приходи от уикенда. В лентата пенсионираният агент на ЦРУ Франк Моузес (Брус Уилис) разбира, че агенти от Интерпол са тръгнали по петите му. Докато се опитва да изчисти името си той и ексцентричният му партньор Марвин получават информация, че е бил задействан план за тайното внасяне на ядрено оръжие в Русия. Във филма участват Брус Уилис, Хелън Мирън, Джон Малкович, Мери-Луис Паркър, Катрин Зита-Джоунс, носителят на Оскар Антъни Хопкинс, Лий Байънг Хън, Нийл Макдона. Печалбите на „БСП - Бесни Страшни Пенсии 2“ за три седмици по кината вее възлизат на 45.2 млн. долара.

Деветото място е за още една екшън комедия - „Нежна полиция“ (The Heat) с 4.72 млн. долара приходи от уикенда. Лентата с участието на Сандра Бълок и Мелиса Маккарти, които влизат в ролите на изнервена агентка на ФБР и полицайка от Бостън, си заработи 150 милиона шест седмици по кината в САЩ и Канада.

Топ 10 завършва „Огненият пръстен“ (Pacific Rim). Във фантастичното екшън приключение с участието на Идрис Елба извънземни чудовища, известни като Кайджу, се надигат от дъното на морето и започва война, която води до смъртта на милиони. За да изравнят силите, хората създават специално оръжие - огромни роботи, наречени Йегер. Фантастиката си заработи 4.57 млн. долара през уикенда и общо 93 милиона за четири седмици прожекции в САЩ и Канада.