Черната смърт е върлувала много по-рано, отколкото се предполагаше
Черната смърт е върлувала много по-рано, отколкото се предполагаше / ThinkStock/Getty Images

Чумата е върлувала 3000 години по-рано, отколкото се предполагаше досега - учени са открили следи от бактерията причинител на болестта в зъби на хора от Бронзовата епоха, предадоха световните информационни агенции.

Откриха виновника за чумата в Европа през Средновековието

Откритието може да даде насоки за това как е еволюирало опасното заболяване. Търсейки свидетелства за праисторическата инфекция, специалистите са изследвали зъбите на 101 индивида, обитавали Централна Азия и Европа преди между 2800 и 5000 години. ДНК от бактерията причинител на чумата Yersinia pestis е открита в седем зъбни проби.

Преди настоящото изследване най-ранното свидетелство за чума датира от 540 г. преди Христа, припомня Симон Расмусен от екипа от Датския технически университет. Генетикът и колегите му са установили, че най-ранните следи от чума датират от 2800 г. преди Христа.

10 неща, които учените не могат да обяснят

"Изненадани бяхме да открием, че болестта е върлувала 3000 години по-рано, отколкото се предполагаше", казва Расмусен.

Специалистът допълва, че откритите от тях ранни щамове на чумата се различават от тези, причинили някои от най-известни чумни пандемии, сред които Черната смърт, покосила средновековна Европа. За разлика от по-късните щамове, тези от Бронзовата епоха не са могли да се предават от бълхи заради липса на важен ген. Това означава, че ранните щамове вероятно не са били в състояние да причиняват зараза в по-обширни региони, за разлика от по-късните.

Проследявайки еволюцията на чумата - развила се от чревна инфекция до една от най-смъртоносните болести, с които човечеството някога се е сблъсквало, учените могат да прогнозират нейното бъдеще.

Източник: БТА