Част от колекцията на Дъстин Хофман на търг
Част от колекцията на Дъстин Хофман на търг / снимка: Gulliver/Getty Images

Аукционната къща Nye and Company, Ню Йорк, обяви своя празничен търг, който ще се състои на 17 декември и включва част от колекцията на носителя на Оскар - Дъстин Хофман. Акцентите на търга ще са редица произведения на приложните и изящните изкуства, антични мебели, керамика, колекционерски кукли и бижута, обявиха от аукционната къща.

След години прекарани в Сан Ремо, Дъстин Хофман продава едно от жилищата си в Ню Йорк и колекция, събирана през целия му живот. На търга ще бъдат представени 200 предмета, собственост на актьора - произведения на изкуството с цени, вариращи от 200 до 5000 долара, отразяващи широките интереси и еклектичния вкус на Хофман.

Предложенията включват необичайни предмети, като медна матрица за каубойска обувка, обущарски калъпи за обувки, служещи за подпори за книги и керамични калъпи за ръкавици. Продават се и кресло с кожена тапицерия от времето на Джордж III, ирландска махагонова маса от средата на 18 в., антична етажерка за книги и двойка антични китайски маси.

Част от колекцията на Дъстин Хофман са и аркадна игра NBA, билярдна маса, обектив и проектор с автограф и дата 18 септември 2013. Тези, които се интересуват от създаването на домашно кино, може да проявят интерес и към две кресла в стил Луи XV. Има също виенски столове от австрийския дизайнер и производител на мебели от 19 в. - Михаел Тонет, съвременна дизайнерска тоалетка, направена по поръчка, подобен телевизионен шкаф, стенна конзола и огледало в стил Бидермайер, изброява БГНЕС.

Търгът събира и почти 1000 произведения на приложните изкуства, които идват от всички краища на Ню Йорк и представят множество частни колекции - мебели, бижута, пластики и керамика. Включени са две златни гривни на „Тифани” и „Атлас”, пръстен на „Тифани” с инкрустиран сапфир, колие с диаманти и рубини, комплект от колие, пръстен и обеци, инкрустирани със смарагди. Част от празничната разпродажба са и много френски антични мебели, колекционерски порцеланови кукли, пейзажи и многобройни портрети от американски художници.

Куклите са модели на „Мадам Александър” - първата компания, която започва да произвежда кукли с колекционерска стойност от 1923 г., показани са и антични немски кукли - Кестнер и A&M.

Друг акцент е част от колекцията на семейство Берген-Каунти. Семейството събира сервизи от Нимфенбург и европейска фигурална керамика от Майсен, Розентал и Делфт. Освен това, се предлагат и австрийски мебели от средата на 20 в., фламандски гоблен от 16 в. и множество картини от американския художник Том Голденбърг, офорти на Оноре Домие, Джеймс Сант, Том Едуардс, Уилям Хюстън.