Част от изчезнала картина на Рене Магрит бе открита под друга негова творба
Част от изчезнала картина на Рене Магрит бе открита под друга негова творба / Thinkstock/Getty Images

Третата четвърт от платно на белгийския художник Рене Магрит, смятано дълго време за изчезнало, бе открита под друга негова картина, която се съхранява в музея на двореца в Норич, Англия, предаде Франс прес.

Третата част от загадъчната картина "Очарователна поза" представя две голи жени и бе открита под нарисуваната през 1935 г. творба "Условия на човешкото съществуване" благодарение на щателното проучване на реставраторката Алис Тавариш да Силва.

През февруари, докато изследвала "Условия на човешкото съществуване" във връзка с предоставянето й за ретроспектива на Магрит (1898 - 1967) в центъра "Помпиду" в Париж, реставраторката си дала сметка, че цветът и орнаментите на рамката на картината нямат нищо общо с нарисуваното изображение.

След това Да Силва съпоставила откритието си с резултатите от изследвания от 2013 г., извършени от музеите на модерното изкуство в Ню Йорк и Стокхолм, които установили, че две четвърти от "Очарователна поза" са скрити под други две негови картини от 1935 г.

"Констатирах, че има впечатляващи сходства между творбата в музея в Норич и двете картини в Ню Йорк и Стокхолм, що се отнася да размерите им и годините, в които са нарисувани", поясни реставраторката. Тя отнесла платното "Условия на човешкото съществуване" в Кембриджкия университет, за да бъде изследвано с рентгенови лъчи. Така станало ясно, че "Очарователна поза" е скрита под другата картина.

Източник: БТА