Бъдещето на сладко вино от лед несигурно заради климатичните промени
Бъдещето на сладко вино от лед несигурно заради климатичните промени / netinfo
В едно поле, покрито с тънък слой сняг, лозарите грижливо берат замръзнало грозде, скъпоценно за производството на канадско сладко вино от лед - едно "течно злато", високо ценено от американците и азиатците, но с несигурно бъдеще заради климатичните промени. Така започва репортажът на Гийом Лавале от Франс прес за все по-търсеното канадско сладко вино от сладък лед.

"Опитайте моето, като бонбон е", подканва Шарл-Анри дьо Кусерж, съсобственик на лозарското поле Орпайор в гр. Дънам, на "пътя на виното" в Квебек, на стотина километра югоизточно от Монреал.

Леденият рубин се затопля на дъното на небцето, за да освободи неподозирани аромати. "През ноември и декември лозовото дърво спи, то не дава повече грозде, но заради заледяването и размразяването виното развива аромати на мед, кайсия, личи", обяснява четиридесетгодишният Кусерж, син на френски лозар.

Гроздето се събира през есента, след това се оставя на открито, водата се изпарява и това увеличава концентрацията на захар в скъпоценния плод.

След като температурата достигне стойности между минус осем и минус 12 градуса, гроздето се пресова за 24 часа, за да даде живот на "течното злато", високо ценено от любителите на десертни деликатеси и гъши дроб.

Виното – сладък ликьорен нектар, наподобяващ Сотерн или Журансон, е произведено за първи път в средата на 18 век в Германия. След идването на европейските лозари в Канада през 80-те години неговото производство започва бурно да се развива.

Днес Канада е на първо място в света по производство на сладко ледено вино. По данни на министерството на земеделието и селското стопанство страната изнася близо 120 000 литра годишно, а виното се продава на високи цени.

Една четвърт от канадския износ на сладко вино е предназначен за Тайван, следван от Сингапур, Япония и Съединените щати.

Наред с азиатските страни и САЩ, Европа също отваря пазара си за този луксозен канадски продукт, който все повече се търси от туристите наред с традиционния кленов сироп.

Климатичните проблеми обаче носят проблеми за производството. Меката зима през миналата и тази година в източната част на Канада създаде главоболия на лозарите, тъй като закъснелият гроздобер може да доведе до пресъхване на плодовете.

Лозарят Кусерж остава "предпазлив" за тревожните климатични промени, но признава, че ако снегът отново е малко може да бъде принуден от следващата година "сериозно да започне да мисли" за бъдещето си като лозар.