Богатите американци ще живеят с 15 години повече от бедните
Богатите американци ще живеят с 15 години повече от бедните / Guliver/Getty Images

Най-богатите американци се очаква да надживеят най-бедните с близо 15 години като тази разлика в продължителността на живот се увеличава от 2001 г. насам. Това показва мащабно проучване за доходите и продължителността на живот.

Резултатите от него са базирани на изследване върху над 1 млрд. данъчни документи за периода от 1999 г. до 2014 г., както и върху правителствени данни за смъртността в САЩ.

Разликата в очакванията за продължителността на живота между най-богатия и най-бедния 1% е 14,6 години за мъжете и 10,1 години за жените, се посочва в доклада, чийто водещ автор е Радж Чети от Университета в Станфорд.

Според изследването 40-годишните мъже в долния 1% от разпределението на доходите в САЩ имат очакване за продължителност на живота като 40-годишните в Судан и Пакистан.

Също така се наблюдава и драстично увеличение на очакванията за продължителност на живота при хората в групи с високи доходи след 2000 г. Това обаче не важи за получаващите най-малко 5% от американците, при които очакванията за продължителност на живота не са се променили.

Богатите американци ще живеят с 15 години повече от бедните
netinfo

Освен доходите, значение за това колко дълго човек ще продължи живота си има и мястото му на живот. Най-ниски стойности отчитат бедните хора в Невада, Индиана и Оклахома - 77,9 г. Най-дълго сред бедните живеят тези в Ню Йорк, Калифорния и Върмонт - 80,6 години.

Средната продължителност на живота в САЩ е 78,8 години - 81 години за жените и 76 за мъжете.

Източник: БГНЕС