Бивш главен готвач на Елисейския дворец разкрива тайни за обитателите му
Бивш главен готвач на Елисейския дворец разкрива тайни за обитателите му / Guliver/Getty Images

Френският президент Франсоа Оланд лесно се подавал на изкушенията на масата, разкрива в автобиографична книга бившият главен готвач на френското президентство Бернар Восион, пише в. "Дейли телеграф".

Бившата приятелка на Оланд - журналистката Валери Трирвильор, водела истинска борба с апетита на президента и докато двамата били заедно успяла да му попречи да трупа килца, разкрива Восион. Тя настоявала за него да се приготвят по-нискомаслени сосове и по-нискозахарни десерти. Валери дори наложила тенденцията на трапезата на Елисейския дворец сладкишите да бъдат заменяни с плодови салати и компоти. След като Валери се разделила с Оланд заради слуховете за негова извънбрачна връзка с актрисата Жули Гайе, държавният глава можел да си похапва каквото си иска.

Бившият главен готвач на Оланд разкрива още, че той забранил хайвера, раците, омарите и трюфелите на трапезата си, за да не изглежда ненужно екстравагантен във времена на строги икономии. Той обаче възстановил традицията да се похапва сирене, от която се отказал предшественикът му Никола Саркози.

Восион, който е работил и за Саркози, си спомня и за времето, когато Карла Бруни беше първа дама. Тя винаги искала разрешение да влезе в кухнята, въпреки че тогава Елисейският дворец бил неин дом.

За друг свой работодател - Франсоа Митеран, Восион си спомня с още по-голямо умиление, защото това бил единственият държавен глава, който никога не влизал в кухнята и не се бъркал на персонала.

Източник: БТА