Биг Брадър не е за деца!
Биг Брадър не е за деца! / netinfo
Биг Брадър не е за деца!
26115
Биг Брадър не е за деца!
  • Биг Брадър не е за деца!

Против участието на деца в предстоящия сезон на риалити шоуто Биг Брадър се обявиха 130 неправителствени организации. Психолози, педагози и социални работници са категорични, че това крие сериозни рискове не само за здравето на малките, но и за тяхното нормално развитие. Продуцентите на Биг Брадър Фемили искат тази година да покажат на зрителите как реално живеят българските семейства. Затова и в Къщата ще влязат двойки, независимо дали имат сключен брак или не, но и с техните наследници. 

За нашата държава вкарването на деца в Биг Брадър няма да е прецедент. Страната ни вече създаде такъв през 2006 година, когато бившата Мис България Виолета Здравкова влезе в шоуто с 3-годишната си по онова време дъщеря Даная. Обществената реакция беше толкова жестока, че момиченцето напусна риалитито преди майка му да бъде изгонена от него.

Изолацията, в която ще бъдат поставени децата, влизайки в Биг Брадър Фемили, е един от основните проблеми за тях, смятат от неправителствените организации. 24-часовото видеонаблюдение също е рисково. Не е ясно и какви ще бъдат последствията за подрастващите след като те напуснат риалити шоуто. Михаил Стефанов от Националната мрежа за деца: "Рисковете свързани със здравето на децата и тяхното развитие са няколко. Първо това е изолацията. Откъсването на децата от естествената им среда и поставянето им в една изкуствена такава води до прекъсване на нормалния им начин на живот. Вторият риск е свързан с непрестанното наблюдение. То води до ограбване на личното пространство на децата, а всяко дете има нужда от това да не бъде наблюдавано непрекъснато. В противен случай то започва да играе, започва да заменя истинските си емоции с изкуствени. Третият основен проблем са социалните последици. Представете си как едно дете влиза в Биг Брадър, цяла България вижда какво се случва с него, вижда проблемите в семейството му, вижда как се отнасят с него родителите му, и след като си тръгне от шоуто то трябва пак да се върне към нормалния си начин на живот. Как се случва това?", пита Стефанов.

Засега от Държавната агенция за закрила на детето не биха могли да предотвратят влизането на деца в Биг Брадър Фемили, тъй като нямат законови правомощия за това, но ако идеята на продуцентите стана факт, не е изключено да има и подведени под отговорност родители.

Михаил Стефанов: Големият проблем наистина е, че родителите трябва да вземат решението за децата си. И те носят отговорност за това, което ще се случи с децата им вътре. Ако, въпреки съгласието, децата са застрашени, техните родители могат да бъдат преследвани от държавните институции, децата им могат да бъдат отнети. Родителите наистина не осъзнават какви са рисковете, които поемат, влизайки в подобно шоу с децата си.

А каква е практиката по света при подобни риалити формати, участват ли деца в тях?

Михаил Стефанов: Принципно навсякъде, където има риалити формати, се избягва да се вкарват деца, когато има участие в тях и на възрастни. България създаде прецедент в това отношение. През 2006 г. за първи път в историята на Биг Брадър за възрастни влезе дете.

Детето на бившата Мис България Виолета Здравкова, 3-годишната по онова време Даная.

Михаил Стефанов: Да, всички знаем какво се случи с нея.

Щеше да се удави в басейна на Къщата.

Михаил Стефанов: Да. Но тъжното е, че сега не знаем какво се случва с това дете. Не можем да кажем какви травми са му нанесени. Иначе в световен мащаб се правят риалити формати или само за деца или само за възрастни. Никой не смесва двете неща, защото рискът за децата, когато сред тях присъстват и възрастни, е огромен.

Най-скандалните случаи на риалити формати с деца са във Великобритания, нали така?

Михаил Стефанов: Да. Великобритания има опит. Особено с един риалити формат, който се казва "Момичета и момчета сами". Това са 20 деца, 10 момичета и 10 момчета, на възраст между 8 и 12 година, които са оставени сами за две седмици да се спасяват както могат. След третия ден децата започват да се ръгат с ножове, да се бият, да оставят кървави следи по стените. Не могат да си сготвят и гладуват, плачат и молят родителите си да ги измъкват оттам. А родителите казват, че няма да го направят, защото всичко това било интересно за децата.

Има ли последствия за тези родители?

Михаил Стефанов: Била им е потърсена отговорност, но какви са резултатите не знам, защото не са обявени публично. Последствията за децата обаче са ужасяващи.

Още за това какви са последствията от участието на деца в риалити формати като Биг Брадър можете да откриете на специално създадения уеб сайт bigbrother.nmd.bg.