Биг Бен може да замлъкне
Биг Бен може да замлъкне / ThinkStock/Getty Images

Часовникът Биг Бен - един от символите на британската столица Лондон, може да замлъкне. Съоръжението се нуждае от спешен ремонт. Часовникът на британския парламент е толкова повреден, че ако не се вземат мерки, може да спре за постоянно.

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)

Най-сериозни опасения предизвикват 300-килограмовите стрелки, които могат да рухнат във всеки един момент. Ако ремонтът бъде одобрен, той ще продължи четири месеца. Това ще бъде най-продължителната реконструкция в 156-годишната история на часовниковата кула.

В доклад, посветен на нуждата от ремонт на часовника, са посочени сериозни проблеми със стрелките, с махалото, с корозията на метала, с пукнатини в покрива и други структурни дефекти на кулата. Според експертите, ако през следващите 2-3 години тези проблеми не бъдат решени, часовниковият механизъм може да се счупи и Биг Бен да замлъкне напълно. Предвижда се за възстановителните работи да бъдат изразходвани 60 млн. долара.

Биг Бен може да замлъкне
netinfo
Пред Ройтерс Андрю Лик, преподавател в Кингс Колидж, казва, че ще е спорно, ако в този климат на икономии британските депутати одобрят толкова скъп ремонт за нещо, което по същество е тяхната собствена сграда. Въпреки това обаче Лик смята, че часовникът трябва да продължи да работи.

Биг Бен и кулата, върху която стои, са емблематичен образ за Великобритания. Това е може би най-известният образ на Обединеното кралство, едно от най-известните изображения навсякъде по света. Това е част от имиджа на страната. Не мисля, че има много развиващи се държави, които биха позволили такъв символ да изпадне в неизправност, да спре да работи или от него да започнат да падат парчета".

Ако проектът за реконструкцията бъде одобрен, ремонтът ще е най-продължителният в 156-годишната история на Биг Бен. През 1976 г. часовникът не е работил общо 26 дни в продължение на девет месеца. Тогава част от ударния механизъм се беше разпаднал заради остаряване на метала. През октомври 2005 г. емблематичният часовник бе спрян за два дни.

Часовниковата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 -та. Кулата е висока 96,3 м (с пилона).Голямата камбана тежи 13,7 тона, висока е 2,29 м, а диаметърът й в долната част е 2,74 м.

Часовникът се намира на 55 м над земята. При диаметър на циферблата 7 м и дължина на стрелките 2,74 и 4,3 м, той дълго време е смятан за най-големия в света.