/ Gulliver/Getty Images
Церемонията за наградите "Златен глобус", наричана "партито на годината", този път ще поднесе само ястия на растителна основа, съобщиха от Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

По този начин присъждащата наградите Асоциация на чуждестранната преса в Холивуд иска да насочи общественото внимание към храната, която консумираме, и нейното изхвърляне.

Скарлет Йохансон и Рами Малек с ключова роля на наградите „Златен глобус“

"Има ли начин, ако не да променим света и да спасим планетата, то може би ще успеем със златните глобуси да изпратим сигнал и да привлечем вниманието към темата за климатичните промени" - каза президентът на асоциацията Лоренсо Сориа. - Храната, която ядем, начинът, по който я отглеждаме, начинът, по който изхвърляме храната, са сред основните фактори за засилване на кризата с климата".

Матю Морган, изпълнителен директор на х-л "Бевърли Хилтън", където ще е церемонията за наградите "Златен глобус, каза, че промяната в менюто първоначално е била изненадваща. Той обаче призна, че тя ще изпрати позитивно послание.

За предястие на церемонията на 5 януари ще бъдат предложени скалопини от гъби кладница, ризото с диви гъби, запечено червено и зелено брюкселско зеле и моркови.

Кои са фаворитите за „Златен глобус“?

Второто ястие ще е студена супа от жълто цвекло.

Матю Морган напомни, че в менюто на церемонията през предишните години вече е имало вегански ястия и промяната в крайна сметка само внася "малко цвят и оживление" в чиниите.
БТА