Златен глобус
Златен глобус / БГНЕС
Драмата "Брачна история" на стрийминг платформата Нетфликс води по номинации за наградите "Златен глобус" с шест на брой, предаде Ройтерс.

Следват гангстерският епос "Ирландецът", също на Нетфликс, и одата за златно време на киното "Имало едно време в Холивуд" с по пет номинации.

"Брачна история" и "Ирландецът" ще се съревновават в категорията за най-добра филмова драма заедно с "1917", "Жокера" и "Двамата папи".

В категорията за най-добра филмова комедия или мюзикъл са номинирани "Имало едно време в Холивуд", "Джоджо Заека", "Вади ножовете", "Рокетмен" и "Долимайт е моето име".

Призът за най-добър актьор във филмова драма ще си оспорват Крисчън Бейл за "Пълно ускорение", Антонио Бандерас за "Болка и величие", Адам Драйвър за "Брачна история", Хоакин Финикс за "Жокера" и Джонатан Прайс за "Двамата папи".

Златен глобус
БГНЕС

В категорията за най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл са номинирани Даниъл Крейг за "Вади ножовете", Роман Грифин Дейвис за "Джоджо Заека", Леонардо ди Каприо за "Имало едно време в Холивуд", Тарън Еджъртън за "Рокетмен" и Еди Мърфи за "Долимайт е моето име".

Носителката на наградата за най-добра актриса във филмова драма ще бъде избрана измежду Синтия Ериво за "Хариет", Скарлет Йохансон за "Брачна история", Сирша Ронан за "Малки жени", Чарлийз Терон за "Бомба със закъснител" и Рене Зелуегър за "Джуди".

С номинации за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл са Аукуафина за "Сбогуването", Ана де Армас за "Вади ножовете", Ема Томпсън за "Късното шоу", Бийни Фелдстийн за "Зубрачките" и Кейт Бланшет за "Къде си, Бернадет?"

Златен глобус
БГНЕС

В категорията за най-добър режисьор са номинирани Пон Джун-хо за "Паразит", Сам Мендес за "1917", Куентин Тарантино за "Имало едно време в Холивуд", Мартин Скорсезе за "Ирландецът" и Тод Филипс за "Жокера".

Номинираните за най-добър актьор в поддържаща роля са Том Ханкс за "Хубав ден в квартала", Антъни Хопкинс за "Двамата папи", Ал Пачино за "Ирландецът", Джо Пеши за "Ирландецът" и Брад Пит за "Имало едно време в Холивуд".

Претендентките за приза за най-добра актриса в поддържаща роля са Кати Бейтс за "Случаят "Ричард Джуъл", Анет Бенинг за "Докладът", Лора Дърн за "Брачна история", Дженифър Лопес за "Да свалиш Уолстрийт" и Марго Роби за "Бомба със закъснител".

В категорията за най-добър сценарий са номинирани Ноа Баумбак за "Брачна история", Пон Джун-хо и Хан Джин-уон за "Паразит", Антъни Маккартън за "Двамата папи", Куентин Тарантино за "Имало едно време в Холивуд" и Стив Зейлиън за "Ирландецът".

С номинации за оригинална музика са Александър Депла за "Малки жени", Хилдур Гурнадотир за "Жокера", Ранди Нюман за "Брачна история", Томас Нюман за "1917" и Даниъл Пембертън за "Тъмната страна на Бруклин".

Златен глобус
БГНЕС

В категорията за песен от филм са номинирани "Beautiful Ghosts" от "Котките", "I'm Gonna Love Me Again" от "Рокетмен", "Into the Unknown" от "Замръзналото кралство 2", "Spirit" от "Цар Лъв" и "Stand Up" от "Хариет".

Продукциите, които ще се съревновават в категорията за най-добра анимация, са "Замръзналото кралство 2", "Търсенето на Линк", "Как да си дресираш дракон: Тайнственият свят", "Играта на играчките: Пътешествието" и "Цар Лъв".

За най-добър чуждоезичен филм са номинирани "Сбогуването", "Клетниците", "Болка и величие", "Паразит" и "Портрет на момиче в пламъци".

Номинациите бяха оповестени от актьорите Тим Алън, Дакота Фанинг и Сюзан Келечи Уотсън.

Отличията "Златен глобус" се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

С почетна награда "Сесил Б. Демил" ще бъде удостоен актьорът Том Ханкс.

Церемонията за 77-мите награди "Златен глобус" ще се състои на 5 януари 2020 г. в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс. Водещ на шоуто за четвърти път ще бъде комикът Рики Джървейс.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА