Модна къща Балмен
Модна къща Балмен / Gulliver/Getty Images
Модна къща "Балмен" призова за мир и истина с ревюто си на Парижката седмица на модата, предаде Асошиейтед прес. 
 
Дизайнерът Оливие Рустен
направи провокация с мисъл за Украйна. ВИП гостите на дефилето, сред които тенисистката Серена Уилямс видяха батальон от танцьори, наподобяващи войници с шапки като каски, които изнесоха необичайно представление в началото на шоуто. Те сякаш водеха битка  помежду си, докато двама от основните участници драматично се целунаха.

Модна къща Балмен
Gulliver/Getty Images

Рустен свърза дефилето, което премина под звуците на наподобяваща военна музика с барабани, с продължаващия конфликт в Украйна. Той дори написа бележка, с която каза, че колекцията цели да отблъсне "лъжите, омразата и агресията".

Творенията на дизайнера за сезон есен-зима 2022/2023 са подчинени на идеята за честност и прозрачност по метафоричен начин: чрез цвят.

Модна къща Балмен
Gulliver/Getty Images

Шоуто беше замислено като отговор на личната битка на Оливие Рустен с потайността. В резултат на експлозия в дома му през октомври 2020 г. той получи изгаряния и се срамуваше от трайните белези. Според дизайнера темата на колекцията за съжаление е в съответствие със събитията в Източна Европа.

Моделите представиха тоалети с бюстиета, eлеци, блузи, наподобяващи щитове. Преобладаващите цветове бяха светли - бяло, кремаво и пастелни като контраст, символизиращ честност или истина. Дантелата беше комбинирана с метал и неопрен, за да се подсили контраста - при характерните за Рустен силуети, които подчертават раменете и тесни панталони, прилепнали към краката с кръстосани или хоризонтални детайли.

Модна къща Балмен
Gulliver/Getty Images

Парижката седмица на модата, която започна 28 февруари, продължава до 8 март.
БТА