/ Gulliver/Getty Images
Европейски астрономи за пръв път заснеха планета, която е в процес на формирането си, съобщи ТАСС като цитира британски медии. Космическият обект е на разстояние около 370 светлинни години от Земята, край звездата PDS 70 в съзвездието Кентавър.
 
Астрономи наблюдаваха звезда, която вероятно изяжда планета

Небесното тяло се намира във вътрешността на т.нар. протопланетарен диск - кръжащия около младата звезда плътен облак газ, от който впоследствие се формират нови планети. „Подобни дискове около млади звезди са мястото, където се формират планети, но едва в няколко случая досега ни се отдаваше да регистрираме нещо, напомнящо раждаща се планета”, заяви Мириам Кеплер от института „Макс Планк” за астрономия в Германия.
 
„Проблемът бе в това, че кандидатите можеше да се окажат особености на диска. Сега обаче бе потвърдено, че наблюдаваният от астрономите обект е планета”, поясни Кеплер. Учените дори успели да определят характеристиките на небесното тяло - става въпрос за газов гигант, чиято маса е по-голяма от тази на Юпитер.
 
Откриха най-близките "двойници" на Земята извън Слънчевата система

При това планетата се намира на приблизително същото разстояние от звездата си, като това между Уран и Слънцето. Температурата на повърхността на формиращата се планета е 1000 градуса Целзий.
БТА