/ / iStock/Getty Images
Международен изследователски екип разкри тайна, свързана с произхода на геоложки структури на повърхността на Плутон, съобщи Физ.орг. Оказа се, че областта Томбо - изпълнена от азот с кристална структура област със сърцевидна форма, контролира ветровете и по този начин оказва влияние върху релефа на планетата джудже.

НАСА подготвя нова орбитална мисия до Плутон

През деня тънкият слой лед се нагрява и се превръща в газ, който се съдържа в атмосферата на Плутон заедно с въглеродния оксид и метана. Нощем газът кондензира обратно в лед. Този цикъл кара газовата обвивка на Плутон да се премести на запад, т.е. по посока, която е противоположна на тази на въртенето на планетата около оста ѝ. Става въпрос за уникален феномен, известен като ретро ротация.

При това появилите се ветрове пренасят прах и частици лед, формирайки тъмни ивици в северните и северозападните райони. По мнението на специалистите, подобна атмосфера няма на друго място в Слънчевата система, освен може би на нептуновата луна Тритон.

НАСА разкрива тайните на Ултима Туле - най-старото и най-отдалечено от Земята небесно тяло

Много от заледения азот на Плутон се намира в областта Томбо. Лявата ѝ част представлява ледена покривка с дължина около 1000 км, разположена в равнината Спутник, а дясната е сформирана от плата и ледници с голямо съдържание на азот.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА