/ iStock/Getty Images
Астронавтът на НАСА Раджа Чари и колегата му от Европейската космическа агенция (ЕКА) Матиас Маурер излязоха в открития Космос , за да осъществят монтажно-ремонтни дейности на Международната космическа станция (МКС), съобщи електронното издание Спейс.

Според плановете за около шест часа и половина двамата трябва да изпълнят поставените задачи. 

Чари и Маурер трябва да монтират маркуч към радиатора на топлоотвеждащата система на МКС, а също кабели за захранване и данни на модула "Кълъмбъс". Освен това е планирано е да сменят една от видеокамерите на станцията, както и на направят настройки на хардуера.

За астронавта на НАСА това е второ излизане в открития Космос, а за европейския му колега - първо.
Чари и Маурер пристигнаха на МКС заедно с Томас Маршбърн и Кайла Барън на 11 ноември м.г. с кораба "Дракон" на компанията "Спейс Екс". Планирано е да се върнат на Земята през април. 

За втори път в рамките на осем дни астронавти излизат в открития Космос. На 15 март Раджа Чари и Кайла Барън подготвиха монтажа на нови слънчеви панели, като работата им извън МКС продължи 6 часа и 54 минути.  

Двама астронавти на НАСА излязоха в открития Космос (ВИДЕО)

На борда на станцията се намират десет души - Марк Ванде Хай, Раджа Чари, Томас Маршбърн и Кайла Барън от НАСА, Матиас Маурер от Европейската космическа агенция, руснаците Антон Шкаплеров, Пьотър Дубров, заедно с Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков, които пристигнаха миналия петък. 

На 30 март е планирано да се върнат на Земята Шкаплеров, Дубров и Ванде Хай.