/ iStock/Getty Images
Като при повечето личностни и поведенчески разстройства, нарцисизмът си прокарва път както в интровертните, така и в екстровертните типажи. В последната група те се виждат най-отчетливо отстрани, но „диагностицирането“ на нарцистична натура в един интроверт е доста по-трудно начинание. Има няколко белега, по които можете да разпознаете нарцис в един затворна, интровертна личност.

Интензивна проблеми в личните взаимоотношения и романтичните връзки са характерни за хората с поведенчески и личностни разстройства – като например при емоционално нестабилната личност, където интимните взаимоотношения са характеризирани от силни циклични кризи, прекомерна ревност, лабилна емоционалност по отношение на крайностите (от дълбока емоционална привързаност могат да преминат към силни епизоди на омраза и ненавист). По същия начин, нарцистичните хора изобщо не са комфортни с идеята да излагат своите слабости пред своята половинка, тъй като това до голяма степен мачка егото им. Трябва да наблюдавате дали отсрещния човек избягва лична и/или емоционална интимност.

Как да разпознаем нарцисите?

Отсъствие на емпатия – или приоритизирането на личното его. Класически пример в това отношение: нарцисист е планирал да ходи на почивка, като негов приятел осигурява превоза. В последния момент обаче се разболява, при което нарцисистът не проявява загриженост какво е станало с неговия познат, а се оплаква, че ваканцията му е провалена.

Интровертните хора са често по-тихи, защото са добри слушатели. Това би могло да се използва от прикрития нарцис и да слуша събеседника си за минута, след това в съзнанието си вече да е порицал тези думи и да ги възприема само механично. Това може да се провери с лесен трик – сменете рязко темата и ако още кимва несвързано, то вашият събеседник (който може би е нарцис) не ви е слушал изобщо.

iStock/Getty Images

Изражения тип „аз съм над тези неща“

Този тип мислене се открива в целия спектър на нарцисизма. Това се вижда чрез невербалното общуване – например човекът отсреща си върти очите, прозява се демонстративно от скука, вади си телефона по средата на вашето изказване.

Обострена и висока чувствителност

Пасивно-агресивният аспект на нарцисите се проявява и по отношение на моментите, в които биват критикувани, иронизирани или дори получават безобидни шеги.

iStock/Getty Images

Неспособност за задълбочаване на взаимоотношенията

Нарцисите страдат от патология на изключително трудно емоционално свързване с останалите хора, което да бъде конструктивно. Изключение правят случаите, в които нарцисите търсят лична облага или някаква услуга, от която могат да се възползват.

Мъжете са по-склонни към нарцисизъм

Представата, че като специални хора не са разбрани

Прикритите нарциси живеят в свой собствен свят, затова и се разглеждат като уникални, различни, и по-добри от мнозинството. Те смятат, че обществото не им дава подобаващо внимание и оценка.