Мъжете са по-склонни към нарцисизъм
Мъжете са по-склонни към нарцисизъм / Thinkstock/Getty Images

Мъжете са по-склонни към нарцисизъм в сравнение с жените, сочат резултатите от проучване, цитирани от Франс прес. То анализирало заключенията от 355 изследвания, обхванали над 470 000 участници, през последните три десетилетия. Проучването фокусирало вниманието върху три черти на нарцисизма - желание за власт, ексхибиционизъм и схващането, че всичко ви се полага.

"Нарцисизмът е свързан с неспособност да се поддържат продължителни контакти с други хора, агресивност и неетично поведение", заяви ръководителката на изследването Емили Грихалва от университета в Бъфало, щата Ню Йорк. „Същевременно нарцисизмът допринася за стимулиране на себеуважението, за емоционална стабилност и за изявяване на лидерски качества. Изследвайки различията между мъжете и жените, що се отнася до нарцисизма, ще може да се установи разликата между двата пола, когато става въпрос за достъпа до отговорни постове".

Учените констатирали, че най-голямото различие е свързано с виждането, че всичко ви се полага. Оказало се, че мъжете са по-склонни от жените да настояват за някои привилегии. Второто голямо различие е свързано с желанието за власт и доминиране. В сравнение с жените мъжете показват по-голяма увереност в себе си и по-голямо желание за власт, отбелязват учените.

За сметка на това не е открито различие, що се отнася до склонността към ексхибиционизъм. Това означава, че мъжете и жените са еднакво суетни. И мъжете, и жените имат нужда да бъдат харесвани, а чувството на състрадание им е чуждо в еднаква степен.

Резултатите от изследването са публикувани в Psychological Bulletin.

Източник: БТА