Дрехите, мебелите, килимите и още куп други неща в дома ви са едни от най-големите виновници за постоянния прах, който се налага да почиствате. Те излъчват микрочастици във въздуха, които по-късно се превръщат в прах, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Вижте кои са предметите „разпространители“ на прах в дома ви.

Стайни растения

Растенията в дома ви наистина почистват въздуха и намаляват наличието на прах. Те обаче не абсорбират големи частици и се замърсяват сами с течение на времето. Натрупаният прах по тях влошава филтриращите свойства на растенията и предотвратява нормалния поток на фотосинтезата. Количеството хлорофил в листата намалява, което кара цветето вече да не почиства въздуха, а да действа като прахоуловител. За да се предотврати това, растенията трябва периодично да се почистват.

Шест естествени продукта, с които да почистите дома си (ВИДЕО)

Хартии и кашони

Влакната от хартията се ронят и генерират прах - това е причината, поради която трябва да чистим от праха рафтовете с книги. Освен това има и други източници на прах от хартия в домовете, като стари вестници и списания, кутии за обувки, хартиени опаковки от домакински уреди. Добре е да се стараете да съхранявате хартията извън дома ви.

прах в дома
iStock/Getty Images

Леглото

Леглото е идеалната среда за прах и акари. Ако имате възможност, си струва да замените възглавниците, одеялата и матраците, изработени от естествени пухови пера, с продукти, които имат синтетични пълнители.

Големи, пухкави килими във всяка стая

Те съдържат много повече прах и алергени, отколкото твърдите подови настилки. Килимите не само активно привличат мръсотия, но също така отделят микрочастици и летливи съединения. Ето защо е по-добре да изберете модели килими, които не покриват пода от едната до другата стена и в идеалния случай ги дръжте далеч от спалнята ви.

5 полезни съвета за пролетното почистване

Килер с връхни дрехи

Върху зимните якета и други неща, които се съхраняват в гардероба ви, се трупа голямо количество прах. Затова е важно да съхранявате дрехи, които в момента не използвате в специални чанти, които ги покриват и не позволяват на праха да достигне до тях.

връхни дрехи
iStock/Getty Images

Щори с ламели

Голяма част от праха попада в домовете ни през прозорците - затова щорите, които служат като бариера, се замърсяват доста бързо.  Щорите, които се почистват по-лесно, могат да помогнат в тази ситуация.

Вместо стандартните щори с ламели, които се покриват бързо с прах, по-добре помислете за алтернативни варианти - плисе или римски щори.