260-килограмовият Соломон Бърк е изненадата на джаз фестивала в Банско
260-килограмовият Соломон Бърк е изненадата на джаз фестивала в Банско / архив на джаз фестивал Банско
Д-р Емил Илиев за фестивала в Банско
31785
Д-р Емил Илиев за фестивала в Банско
  • Д-р Емил Илиев за фестивала в Банско

Един от най-известните соул изпълнители - Соломон Бърк, е специалната изненада за участниците и гостите на международния джаз фестивал в Банско, който официално ще бъде открит на 8 август. Организаторите на 13-тото издания вече са подготвили специални условия за комфорта на 260-килограмовия изпълнител от САЩ, каза създателят на фестивала д-р Емил Илиев.

Соломон Бърк ще пее за първи път на сцена в Източна Европа и това ще бъде на 11 август в Банско, информира зам.-кметът на курортната община Лазар Захов. Очаква се на концерта му следващата сряда да присъстват почти всички представители на американското посолство у нас, както и членовете на многолюдното семейство на Соломон Бърк. В Банско той ще изпее песни от 60-те години, когато е бил издаден първият му албум и от новия си, издаден през 2010 година.

"Собствениците на елитен хотелски комплекс не пожалиха средства, за да подсигурят отлична база за Соломон Бърк, дори разбиха стени в банята на апартамента, в който ще отседне американският изпълнител. Направихме специална платформа и рампа за качването му на централната сцена в Банско, поясни зам.-кметът Захов.

От днес Банско става столицата на джаза. Тази вечер на сцената излизат едни от най-талантливите български музиканти - Калин Вельов, Боби Вълчев и Михаил Йосифов. Те ще поднесат музикална фиеста - микс от джаз, хаус, лаундж, поп и дори рок. Деси Тенекеджиева ще представи парчета от новия си албум, съобщиха организаторите на фестивала.

На откритата сцена в центъра на Банско на 8 август гостите на фестивала ще чуят Бианка Моралес /Финландия/ и Биг бенда на БНР с диригент Янко Миладинов. След тях програмата продължава с концертите на Антонио Флинта квартет /Италия/ и Йълдъз Ибрахимова и бенд /Турция/.

На 9 август след французите No Square Quartet и израелците Tango Project Quartet е време и за Incognito - една от най-успешните британски формации за последните 20 години, която всъщност няма нужда от представяне.

На 10 август са концертите на Биг Бенд Пловдив, Percussion Impact и групата 8WD /Германия/. На 11 август е ред на Петра Ерней квартет /Чехия/, Side Steps /Германия/ и Соломон Бърк /САЩ/. Програмата на джаз феста на 12 август традиционно продължава с изпълненията на Камелия Тодорова и бенд, както и Васил Петров, но този път с Йоланда Грейвс /САЩ/ и Ангелски Заберски бенд. Финалът на предпоследната джаз вечер в Банско е за унгарците от Джабе със специален гости китарист Стив Хакет /Англия/. Финалната дата 13 август е запазена за концертите на Бени Голсън /САЩ/ и Биг Бенд Келаг /Австрия/, Аксел Цвингенбергер /Германия/ и Лайла Амонс /САЩ, Ефтекасат /Египет/.

Интервю с д-р Емил Илиев - организатор и основател на джаз фестивала в Банско, можете да чуете в прикачения звуков файл

Други новини от Благоевград