Клипове в социалните мрежи са причина сред подрастващите да се шири нова, но опасна мода-поглъщане на метални топчета.

За това сигнализираха лекари от „Пирогов“, които вече са оперирали по спешност деца. От корема на едното са извадени 21 топчета.

Последиците от това са животозастрашаващи.

„Това са 21 броя магнитни перли, които извадихме от корема на дете. Те бяха предизвикали 14 перфорации на червата в корема и оформяне на 7 фистули. Бяха премахнати с много сериозна оперативна интервенция”, заяви д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия пред NOVA.

За половин година д-р Стоилов е оперирал пет деца, погълнали магнитни топчета.

Последната му пациентка е от Бургас, а топчетата стояли в корема на шестгодишното дете цял месец. Родителите разбрали, когато детето получило силни болки в корема. Тогава момичето признало, че е погълнало магнитите, след като гледало клипче в интернет. Взела топчетата от по-големия си брат.

Внимание родители! Нова мода в нета - предизвикват децата да се подпалват

Опасните топчета са магнитни, против стрес, развиващи мисленето и въображението на децата. Стоката се предлага в десетки сайтове в интернет.

По- малките правят фигури и гердани от тях, а по-големите ги ползват като временен пиърсинг. Идеите черпели от видеа в най-разпространената сред тийнейджърите социална мрежа.

От „Пирогов” обаче предупреждават, че децата често поглъщат магнитите и по този начин застрашават живота си.
 
NOVA