Западни медии приветстват присъединяването ни към ЕС
Западни медии приветстват присъединяването ни към ЕС / netinfo

Американският вестник "Вашингтон пост" отбелязва, че до края на това десетилетие едва ли ще има присъединяване на нова държава към ЕС.

Присъединяването на двете балкански държави към ЕС беше белязано от бавното темпо на реформите в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това породи безпокойство сред старите членки на ЕС, че съюзът се разширява прекалено бързо.

Вестникът допълва, че през годините на Студената война България и Румъния имаха най-твърдите комунистически режими в Източна Европа.

Вестник "Ню Йорк таймс" пише, че с присъединяването на двете нови членки се слага край на географското разделение на Европа. Двете балкански държави ще дадат на ЕС стабилна политическа и икономическа позиция в район, заобиколен от нестабилни съседи.

Това е втората вълна на разширяване на ЕС в бившия източно-европейски комунистически блок, напомня вестникът. Трудно бе старите членки на ЕС да се убедят, че ще извлекат полза от присъединяването на България и Румъния, пише "Вашингтон таймс".

Вестникът припомня, че обикновените граждани на съюза обвиняват "големия взрив" от май 2004 г. за високата безработица и за имиграцията в ЕС. Една от ползите за ЕС от присъединяването на България и Румъния е, че те са членки на НАТО и ще допринесат за стабилността в района.

Френският вестник "Либерасион" също отбелязва, че мнозина във Франция и старите членки на ЕС са били против приемането на България и Румъния въпреки големия им напредък през последните 20 години. Двете балкански държави се присъединяват към разочарована и уморена Европа.

Късмет е, че Германия пое председателството на ЕС, защото тя е несъмнено страната с  най-добра позиция да даде нов тласък на Европа, заключава изданието.

Френският "Лез еко" отбелязва, че влизането на България и Румъния в ЕС е станало по много по-дискретен начин, отколкото на 10-те страни, приети през май 2004 г. Липсата на ентусиазъм към новите членки е симптом на по-общо неразположение, намерило израз на запад в блокирането на Договора за европейската конституция, а на изток - в засилването на популизма и антиевропейските настроения, припомня изданието.

Положителната страна от разширяването е, че сега Европа възвърна моретата и реките си, които притежаваше от времето на древна Гърция и Рим, пише "Лез еко".