Забележителности в чакалнята за защитени обекти на ЮНЕСКО
Забележителности в чакалнята за защитени обекти на ЮНЕСКО / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa

В Белоградчик вярваме, че двете уникални природни и исторически забележителности - Белоградчишките скали и пещерата "Магура", ще успеят да придобият статут на защитени обекти под егидата на ЮНЕСКО, коментира за БТА кметът на Белоградчик Борис Николов.

В малката община работят усилено за развитието на туризма и откриване на нови атракции.

До края на май трябва да е готов новият посетителски център в скалното градче и ще се пусне светлинно-звуково шоу в крепостта "Калето", съобщи кметът. Уникалните Белоградчишки скали, са предложени в категорията природно наследство на 10 октомври 2011 г., като номинацията им е направена от Министерството на околната среда и водите, уточни градоначалникът.

Два от общо тринадесет български природни и културни паметници, които в момента са в предварителния списък на ЮНЕСКО, са на територията на Белоградчишката община, отбеляза Николов. Той уточни, че пещерата "Магура" край село Рабиша е от 28 г. в предварителния списък и чака за включване в списъка на световното културно наследство.

Пещерата "Магура" е номинирана в категорията за културно наследство, защото в нея се намират праисторически скални рисунки от бронзовата епоха. Фантастичен подземен свят от редки по своята красота и разнообразие природни забележителности се крият в нея. Пещерата е обширен лабиринт с много уникални образования и същевременно - истински подземен музей в недрата на планината.

"Магура"-та е била обитавана от човека още в праисторическата епоха. Първите й обитатели са оставили материални следи за най-ранните периоди от човешката цивилизация и са я превърнали в оригинална художествена галерия на праисторическото изкуство. Рисунките по стените на пещерата са истински шедьоври и са единствените в Югоизточна Европа.

Забележителности в чакалнята за защитени обекти на ЮНЕСКО
netinfo


Сред най-интересните са т.нар. Галерия на рисунките и по стените на Слънчевата зала в пещерата рисунките наброяват около 700, разпределени в осем групи. Те изобразяват схематично мъжки и женски фигури, фантастични животни и знаци, наподобяват букви от непозната азбука. В култовата зала пък могат да се видят рисунки, представящи митични танци, както и втора група рисунки, възпроизвеждащи ловни сцени. Уникална в Слънчевата зала е рисунката на слънцето и слънчевият календар.

Предложението за включване на пещерата и уникалните рисунки в списъка на световното наследство е от 1984 г. от тогавашната национална комисия на Република България към ЮНЕСКО. Тогава заедно с "Магура"-та комисията е предложила и археологически резерват Никополис ад Иструм, Бачковския манастир, късна антична гробница в Силистра, национален парк "Русенски Лом", Мелник и Роженския манастир и две запазени неолитни жилища в Стара Загора. От 2004 г. в предварителния списък чакат и Старият Пловдив и Тракийската гробница край с. Александрово.

През 2011 г. екоминистерството е включило към тези предложенията нови четири забележителности от България - Белоградчишките скали, Побитите камъни, природен резерват "Врачански карст" и национален парк "Централен Балкан".

Забележителности в чакалнята за защитени обекти на ЮНЕСКО
netinfo