Теория на Чейни-конспирацията
Теория на Чейни-конспирацията / netinfo

Не мога да отрека, че Google Earth е едно от великите уеб-изобретения, но доскоро нито бях инсталирал програмата на компютъра си, нито се интересувах от вълшебните й качества. Не съм очаквал обаче, че точно Дик Чейни ще ме накара да се запозная с качествата на този сателитен онлайн-атлас.

Със самия Чейни, вицепрезидентът на САЩ, напоследък се случват интересни неща. Първо самолетът му бе отклонен и се наложи кацане в Сингапур. След това самоубийствен атентат срещу американската база Баграм за малко не отне живота му.

От 11 септември 2001 Буш и Чейни действат в странна комбина, която винаги изпраща само едно послание – Чейни навярно чертае плана, Буш го изпълнява. Мнозина са се опитвали да кажат на Буш, че слуша Чейни прекалено много, но никой не успя да го направи така ефектно както талибаните в Афганистан. Атентатът поразително напомня на една сцена с отразяна конска глава, която свърши необходимата работа в „Кръстника”. Тук конската глава идва директно от Ал Кайда, което съвсем не е за подценяване.

В някои американски вестници колумнисти продължават да твърдят, че точно Чейни е най-арогантният политик в Щатите, виновен за какво ли не. Доволно често се публикуват стряскащи разкрития за приятел, който прострелял неволно или за тайните около кабинета му. Дори The Smoking Gun, един от любимите ми сайтове, не го пощади след като направи ефектно жълто разкритие за хотелските му навици. Така става ясно, че когато вицепрезидент Чейни пътува, хотелската стая трябва да отговаря на следните изисквания «… температурата да бъде точно 20 градуса, телевизорите да са включени на Fox News, минералната вода да бъде газирана и само Calistoga или Perrier, безкофеиновото кафе да бъде направено непосредствено преди пристигане…». Звучи смешно, но когато става дума за Чейни, съвсем не е така.

Още пикантни подробности бяха разкрити в The Economist преди седмица: първата ме накара наистина спешно да инсталирам Google Earth, тъй като списанието твърди, че офисът на Чейни е единственият пикселизиран в тази глобална 3D карта (при положение, че с малко повече усилия, добра видеокарта и монитор, можеш да видиш дори марките на автомобилите, паркирали около Пентагона или Даунинг Стрийт 10, наистина е странно, че не можеш да видиш офиса на Чейни); втората подробност е някак си по-значителна – господин Чейни разполага с 14 броя съветници по националната сигурност (при положение, че на подобен пост хрисимия носител на Оскар-Ал Гор, работеше прекрасно с четирима).

Дик Чейни е така обсебен от мания за секретност, че дори не разкрива имената на хората, които работят в кабинета му. „Това е квалифицирана информация”, обича да обяснява пред медиите.

Интересно е, че около личността на Чейни често се е носило онова задължително описание „undisclosed location”, характерно за американските вицепрезиденти и използвано на воля от съображения за сигурност. Но Чейни е почти непрекъснато в неизвестност и малко са онези, които знаят точно каква му се случва в рамките на работния ден. Ако Чейни и Доналд Ръмсфелд бяха основните архитекти на войната в Ирак, то какво може да направи Буш с Чейни, след като уволни Ръмсфелд? Абсолютно нищо, разбира се.

Колкото и да се говори, че Чейни намества креслото на Буш в овалния кабинет и му подсказва какво точно да прави, от цялата история има един основен победител и Буш откровено се вслушва все повече в съветите му – Кондолиза Райс.