Съдът - на скамейката на обвиняемите?
Съдът - на скамейката на обвиняемите? / cнимки: Sofia Photo Agency, архив

След двете полицейски операции с блудкави кодови имена и след като част от арестуваните бяха - засега - освободени, ръководството на българския кабинет отново влезе в спор с правосъдието. Александър Андреев коментира:

От сърце ми се ще българската полиция наистина да е хванала опасни мошеници и бандити! Да не говорим, че имиджът на България пред Европа много ще се поправи, ако бъдат осъдени поръчкови убийци и крадци на държавни пари. А и хората в страната ще се успокоят, ще се зарадват дори, че престъпниците най-после са си намерили майстора. Тъкмо оттук обаче започват проблемите около поредното, неприлично и вредно сбиване между министри и съдии. Защото да се зарадват хората и Европа е едно, а да вкараш престъпници в затвора - съвсем друго.

Съдът - в ролята на лошия

Правосъдието - нека да използвам тази предизвикателна метафора - няма душа, то не се съобразява с желанията и копнежите на хората, а само със закона, какъвто са го направили законодателите. При това до последната му запетайка. И ако съдебният състав в София тъкмо в съзвучие със закона е преценил, че няма достатъчно събрани доказателства, за да се задържат заподозрените в предварителния арест - той е длъжен така и да постанови.

Независимо, че на отделните съдийки може би горещо им се иска да решат другояче, а с това да зарадват хем правителството, хем гражданите, хем ЕС. Между другото, в последния доклад на Брюксел ясно се казва че, да, насърчаваме активните действия на българското правителство срещу престъпността, но събирането на годни доказателства си остава най-важно изискване. А и мигар българската държава може да си позволи нова серия от процеси пред съда в Страсбург заради съдебен произвол - и последващите обезщетения за пострадалите?

За 20 години България успя да се превърне в действаща демокрация - и това не е малко! Но правовата държава все още е строителна площадка. И гласоподавателите, които иначе свободно и суверенно упражняват политическото си право да избират, все още в мнозинството си мислят закона за „врата у поле", през която може да се мине, ама не е задължително. Тъкмо поради това в ушите на част от българските граждани аргументите на съдиите кънтят на кухо, звучат като опит да се замаже проблемът „Ние ги ловим, те ги пускат".

Съдът - на скамейката на обвиняемите?
netinfo

Екшънът над всичко!

Че имало презумпция за невиновност, че мярката за неотклонение била процесуална мярка и не предрешавала въпроса за вината - хайде холан, юридическа схоластика някаква... Колко по-угодно за душата е вместо да слушаш това непонятно каканижене, да изгледаш по телевизора една спец-операция с маските, белезниците и натъркяланите по земята бандити. Или пък да ти инсталират едно спец-съдилище, което по бързата процедура вкарва мутрите зад решетките, вместо да се взира с лупа в параграфите на закона.

Между другото, въпросните две операции на МВР и последвалата ги съдебна, респективно междуинституционална перипетия, в крайна сметка вършат добра работа на правителството: за рейтинга, за надмощието в сблъсъка със съдиите, че и за спец-съдилищата...