Световният печат за първите стъпки като президент на Обама
Световният печат за първите стъпки като президент на Обама / снимкa: БГНЕС

Два дни след победата на Барак Обама на президентските избори пресата в САЩ вече не коментира символичното значение на този триумф, а е насочила вниманието си към администрацията на новия президент.

Обама през цялото време на кампанията си критикуваше републиканеца Джон Маккейн, че всъщност ще изпълнява третия мандат на Джордж Буш, ако бъде избран за президент. Сега обаче изборът му на членове на неговата администрация навежда на мисълта, че може да се говори за трети мандат на управление на Бил Клинтън, пише вестник "Ню Йорк таймс". Много от споменаваните имена, които ще влязат в състава на администрацията на Обама, са хора от администрацията на Клинтън, пише изданието в коментар по темата.

"Вашингтон пост" припомня интересен факт от началото на кампанията на Обама. През юли 2007 г. той се среща със Збигнев Бжежински, бивш американски съветник по националната сигурност. Тогава той го пита: "Какво може да направи един нов американски президент в областта на външната политика в първите 12 месеца от избирането му на президентския пост, което няма да може да свърши по-късно". Това много впечатлило Бжежински. Случката показва, че Обама има намерение да прекарва доста време, като слуша съветниците си, но и да се придържа към предпазливи първи външнополитически стъпки.

А първите неща, които може да направи Обама във външнополитически план, са да даде нов тласък на израелско-палестинския мирен процес, въпреки политическата бъркотия в Израел. Обама може да работи бързо и за изграждането на стратегически отношения с Русия и Китай и да ги успокои, че САЩ не са заплаха за тях.

За Ирак и Афганистан Обама ще слуша внимателно съветите на генерал Дейвид Петреъс, оглавил централното командване на САЩ, отговарящо за американските военни операции в Близкия изток и части от Централна и Южна Азия. За Афганистан Петреъс ще обяви препоръките си през януари.

Относно Иран Обама ще се опита да отвори вратата на процеса за започване на диалог с Техеран, въпреки че неговите съветници не са уверени, че той ще успее.

Републиканската партия в САЩ в момента е разделена на два лагера – този на Джон Маккейн и лагера на Сара Пейлин, пише американският ежедневник “Ню Йорк Таймс”. Разногласията във вътрешността на партията са започнали, когато старши съветник на Маккейн обвини Пейлин в това, че тя не е информирала предизборния щаб на републиканците за грешката си, при която тя е взела водещ на канадско радио за френския президент Никола Саркози. Щабът на Маккейн е склонен да обвинява Пейлин в “дипломация на червилото” и да я смята виновна за загубата в президентските избори. Отношенията между двамата са напрегнатии те рядко общуват, отбелязва изданието.

Върху бъдещите предизвикателства пред Барак Обама се спират коментарите, посветени на американските президентски избори и публикувани във френския, италианския и азиатския печат.

След еуфорията от избирането му за президент сега Обама е изправен пред поредица от големи предизвикателства. Финансовата криза и икономиката, данъчната политика, военния бюджет, Ирак, Иран, Афганистан и затворът в Гуантанамо - това са горещите досиета, които вече очакват Обама на бюрото му в Белия дом, пише френският "Монд".

Обама поема управлението едва на 20 януари, но притиснат от две войни в чужбина и от международна финансова криза, той вече бърза да състави екипа си, допълва изданието. Вестникът споменава същите имена, които ще влязат в кабинета на Обама, каквито бяха цитирани вече и в британската преса.

Надеждите, които породи Обама у хората, са толкова големи, че разочарованието от него може да се прояви още от първите дни на президентството му негов враг, прогнозира "Либерасион". Войни, финансова криза, здравеопазване - това са само част от задачите на бъдещия президент. Очаква го херкулесов труд и въпреки ограничения си опит Обама трябва да управлява две войни /тези в Ирак и Афганистан/, две кризи /финансовата и икономическата/, да възстанови отношенията на САЩ с останалата част на света и да защити родината си от евентуални терористични нападения, допълва "Либерасион".

"Фигаро" също се спира върху прогнозите кой какъв пост би заел в администрацията на Обама. Очаква се Обама да повика в администрацията си бивши служители на администрацията на Бил Клинтън, прогнозира изданието.

"Кориере дела сера" отбелязва, че дори се говори, че Хилари Клинтън би могла да заеме поста на министър на правосъдието в кабинета на Обама. Изданието посочва, че тази номинация обаче е малко вероятна. По скоро постът ще получи Андрю Куомо, син на бившия губернатор на Ню Йорк, демократа Марио Куомо.

Италианският "Стампа" допълва, че за министър на финансите може да бъде назначен Лорънс Съмърс, който е отявлен привърженик на политическата линия на Бил Клинтън, бивш министър на финансите и президент на Харвардския университет. Това решение ще бъде много важно, защото именно този министър ще седне на едно от най-горещите, заради икономическата криза, министерски кресла в правителството на Обама, допълва италианското издание.