Странното самоубийство на шефа на архива на НСР
Странното самоубийство на шефа на архива на НСР / netinfo

Самоубийството на директора на архива на Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев точно в разгара на дебатите за отваряне на досиетата от комунистическата епоха, вся смут в София, пише Ан Родие в коментар в он-лайн изданието на френския вестник "Монд".

Авторката цитира изявление за вестника на председателя на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков, че проектозаконът за отварянето на досиетата, изпълнението на който ще бъде възложено на независима комисия, ще бъде гласуван в парламента по график, до десетина дни.

Родие запознава читателите на в. "Монд" с вече широко разгласените у нас изказвания на директора на Националната разузнавателна служба /НРС/ Кирчо Киров, че "смъртта на Дойчев няма нищо общо с проектозакона", и на военния прокурор Спас Илиев. Илиев обяснил закъснялото огласяване на случая с "липсата на практика" да се съобщава за всяко водено разследване, припомняйки и обстоятелствата около обявената за самоубийство смърт на Дойчев.

"Това мълчание означава най-малкото липса на координация между правителствените институции, ако не и известно смущение от страна на властите", коментира за вестника Надеж Рагару, изследователка в Националния център за научни изследвания /CNRS/.

В материала е цитирано и изказването на Сергей Станишев, че прокуратурата не е укривала информация, както и противоположното мнение на Веселин Методиев от Демократи за силна България - "партията, направила от въпроса за досиетата средство за търгуване", пише "Монд".

Българският премиер изключи хипотезата за пълно отваряне на досиетата, тъй като трябва да се гарантират едновременно правата на гражданите и националната сигурност, отбелязва вестникът.

"Отварянето на досиетата може да отслаби възможностите на действащите агентите", обяснява Рагару думите на Станишев на френската публика. /БТА/