Срещу Кадафи бе изстрелян медиен залп
Срещу Кадафи бе изстрелян медиен залп / netinfo

Напрежението около историята с влошеното здраве на либийския лидер Муамар Кадафи продължи едва час, пише днес италианският вестник "Стампа".

Вчера, малко след 10 часа сутринта, палестинската информационна агенция Маан, чиято редакция е в Ерусалим, разпространи вестта, че Кадафи е бил хоспитализиран след прекаран инсулт и че бил в кома. Синовете му били привикани по спешност от Европа, съобщи агенцията.

Тази новина бе препредадена от всички информационни агенции и от новинарските емисии на телевизиите. Само няколко минути по-късно либийският посланик в Рим Хафед Гадур опроверга съобщението. Същото стори и премиерът Проди, който в този момент бе в Прага.

Проди всъщност изигра ролята на рупор на Кадафи, пише "Стампа". Именно неговите думи на пресконференцията в Прага, че "вече стана обичай за здравето на държавните ръководители да се говорят лоши неща", бяха веднага препредадени от държавните либийски медии.

Ако има загадка в цялата история, то това е кой разпространи всъщност лъжливото съобщение, посочва "Стампа". Според либийски източници агенция Маан не може да се нарече палестинска, тъй като тя предава не от Рамала, а от Ерусалим. С думи други това е "медия предател", както съобщи либийската агенция Джана. Според Джана съобщението било изфабрикувано от Мосад.

Либия на Кадафи постоянно финансираше и поддържаше палестински терористични групировки пред 70-е и 80-е години на миналия век, посочва "Стампа". Истина е и това, че в последно време активността на Кадафи на близкоизточната арена отслабна, макар че неотдавна либийският лидер отново се върна към тази тема, като предложи да бъде създадена демократичната държава Изратина, в което заедно да живеят израелци и палестинци. При две условия - палестинските бежанци да се завърнат в родината си и Израел да се откаже от оръжията за масово унищожение.

Вероятно още през юни Романо Проди ще посети Триполи, подчертава "Стампа". И това е признак, че Италия е в началото на остър завой в отношенията си с Либия. На предстоящата среща Проди и Кадафи вероятно ще решат да сложат точка на миналото и да обърнат страницата на италианското колониално господство. През последните месеци дипломатическите служби на двете страни усилено подготвят текста на този документ, в който се изтъкват три основни момента: италианските интереси в Либия, компенсации за италианците, които бяха принудени да се върнат в родината си през 1970 г., и 1900 километра крайбрежна магистрала, която Италия трябва да построи, за да се разплати за сметките си, натрупани през колониалното си минало в Либия, пише вестник "Стампа".