Случаят Либи е само епизод от аферата Плейм-Уилсън
Случаят Либи е само епизод от аферата Плейм-Уилсън / netinfo

Решението на президента на САЩ Джордж Буш да спаси от затвора Луис "Скутър" Либи е само последният засега епизод от аферата Плейм-Уилсън - обширен политическо-медиен роман с продължение, чиято тема е оправданието на войната в Ирак, предаде Франс прес.

Американският президент Джордж Буш отмени тази нощ наказанието от 30 месеца затвор, наложено на Либи - бившт началник на кабинета на вицепрезидента Дик Чейни. Либи бе признат за виновен през март тази година по повдигнатите му обвинения в лъжесвидетелстване, нарушаване на клетва и възпрепятстване на правосъдието при разследване във връзка с войната в Ирак. Той бе осъден за това, че издал на печата името на бившия вече агент на ЦРУ г-жа Валъри Плейм.

На 6 юли 2003 г., три месеца след нахлуването в Ирак, един бивш американски посланик - Джоузеф Уилсън, обвини в печата Буш, че е излъгал, твърдейки, че Саддам Хюсеин е правил постъпки, за да купи уран в Нигер, припомня АФП.

Уилсън обясни, че през 2002 г. е разследвал случая по поръчение на ЦРУ. Седмица по-късно обаче в друга статия бе направен опит дипломатът да бъде дискредитиран. Цитирани бяха "двама високопоставени служители в администрацията"; внушението бе, че Уилсън дължи своята мисия на съпругата си Валъри Плейм, агент на ЦРУ.

Да разкриеш самоличността на един агент е федерално престъпление в САЩ. На независимия прокурор Патрик Фицджералд бе възложено да издири източника на изтеклите сведения.

Разследването продължи повече от година. Журналистката от "Ню Йорк таймс" Джудит Милър не бе писала за Валъри Плейм, но отказваше да посочи източниците, послужили, за да опише случая. Тя прекара в затвора 85 дни и най-накрая се предаде.

Вашингтон гъмжеше от слухове месеци наред, но малко по малко нещата се уталожиха. През септември 2006 г. бившият заместник-държавен секретар Ричард Армитидж призна, че неволно е причинил изтичането на информация.

Назован бе и друг източник - Карл Роув, един от главните президентски съветници. Наистина свидетелите в процеса на Либи съобщиха, че данни за самоличността на Валъри Плейм седмици наред са циркулирали почти свободно между служители от Белия дом и журналисти.

Патрик Фицджералд обаче взе решение да не преследва никого във връзка с изтичането на информация. Обвинения бяха повдигнати единствено срещу Либи, тъй като по време на разследването невярно предал съдържанието на разговорите си с трима журналисти през юли 2003 г.

През юли 2006 г. Уилсън и съпругата му пък подадоха иск срещу Дик Чейни и десетина служители в Белия дом, за да получат обезщетение. При това блондинката шпионка междувременно бе сключила доходен договор, за да публикува мемоарите си, добавя АФП.