След 2008-а „платените запасняци” по два дни на месец в армията
След 2008-а „платените запасняци” по два дни на месец в армията / netinfo

Заместник-началникът на Генералния щаб по операциите и подготовката на войските генерал-майор Галимир Пехливанов пред „Дарик” радио:

- Предвид възможностите, както на Българската армия, така и икономическите най-вече възможности на страната, бяха определени и няколко възможни варианта за участие на България в операции и мисии зад граница през следващата година. Ние разглеждаме като основна мисия мисията в Афганистан – там ще бъде стремежът за увеличаване на нашия принос в тази мисия. Вероятното увеличение ще бъде с контингент до 200 човека, знаете, че сега имаме от порядъка на около 100-120. Ще има вероятно и разширение на участието ни в мисията в Косово (КейФОР). Там мисията вероятно също ще бъде разширена с участие до маневрена рота за разлика от сегашното ни участие с инженерен взвод.

- Казахте, че Афганистан е приоритет и на НАТО, и на Българската армия – означава ли това увеличение, че армията ще влезе и в провинциите, няма да е само в Кабул?

- Засега намерението на българската страна е да продължим участието в регионалното командване „Кабул”, основно в столицата и в региона около столицата.

- Кога тези допълнително 200 военни ще заминат за Афганистан?

- Предвид необходимостта от подготовка, от осигуряване със средства, разширяването на мисията, моето виждане е, че не може да бъде по-рано от средата на 2007-а година, юни-юли месец 2007-а.

- Какво става с „Ашраф” догодина?

- Знаете, че има решение на правителството нашето участие в „Ашраф” да бъде до края на тази година. Готвим следващия контингент, който трябва да направи ротация в началото на септември месец. При положителна резолюция на Организацията на обединените нации и продължаване на действието на коалиционните сили или под егидата на Организацията на обединените нации в страната предполагам, че би трябвало да има съответна реакция на правителството...

- Но при политическо решение визията на Генералния щаб е мисията да продължи с тази си численост на това място?

- ... Повече от това участие, което имаме към момента, не бихме могли, според мен, да осигурим.

- Ако теглим чертата, колко пари ще струват като цяло мисиите на Българската армия за 2007-а?

- От порядъка на 50 милиона до 70 милиона лева може да бъде участието с предвидения контингент за догодина.

- След като беше гласувано все пак наборната казарма да отпадне две години по-рано, явно има проблем с резерва. През 2020-а година голяма част от момчетата-резервисти няма да са минали казарма. Как ще бъдат обучавани?

- След 2020-а година около 30 на сто от резервистите, които ще бъдат необходими, няма да са преминали военна служба. След 2008-2010 година трябва да се заделят допълнителни средства за обучение на тези кандидат-резервисти, ако мога така да ги нарека. Част от резервистите ще бъдат, разбира се, към този момент военно обучени, тъй като това ще бъдат уволнили се от кадрова военна служба български граждани, а останалата част от резервистите ще се подготвят по определени планове, графици. На този етап, пак казвам – до 2020-а година ние нямаме причина за притеснение.

- След 1 януари 2008-а година отпада наборната казарма. Какво очаква един български младеж, който няма да ходи в казарма? Курсове или какво?...

- Има различни варианти, като се започне от периодично обучение в средните училища – това е просто мое мнение, било 20-дневна подготовка в края на всяка една година с една заключителна подготовка в края на последната година, която ще даде възможност на част от тези младежи евентуално да се ориентират и към военната професия. Също предвид изискванията на различни специалности в армията ще има и целенасочена подготовка на младежи със сходни професии. Предполагам, че дотогава ще бъде решен и въпросът с така наречения „постоянен резерв” – т. е. резервисти, които ще получават известно заплащане срещу задължението в месеца по един-два дни да бъдат на работните си места, да се обучават заедно с останалия състав, а в годината примерно от седмица до две седмици – съответните обучения, учения.