Ще настъпи ли краят на САЩ като суперсила?
Ще настъпи ли краят на САЩ като суперсила? / netinfo

Тезата за детронирането на САЩ, като свръхсила е отдавна популярна. Сегашната финансова криза й придаде нов тласък. В Америка мнозина учени и политолози дискутират, каква роля ще има страната им в бъдеще, съобщава „Дойче Веле“.

Фред Захария е един от най-изявените колумнисти на списание "Нюзуик". Той дава няколко примера за това, че САЩ вече не са на първо място в много отношения. „Най-големият предприемач в света е Китай. Най-богатият човек в света е мексиканец. Най-високият небостъргач в света е в Дубай. Най-голямото казино в света- в Макао. Преди 5, 10 или 15 години във всички тези категории на първото място бяха американци“, казва Фред Захария, който е експерт по въпросите на сигурността и външната политика. Той си обяснява това развитие с възхода на другите. Неговите аргументи не са свързани толкова с упадъка на Америка, колкото с развитието в Китай, Русия и Индия. Според Фред Захария САЩ трябва да се приспособят към този нов и променен свят. „Ние трябва да проумеем, че се е променила концепцията за политическо ръководство. Председателят на даден Надзорен съвет би могъл да бъде много влиятелна фигура, докато съзнава, че е председател, а не диктатор", твърди Захария. Според него следващият американски президент не бива да бъде толкова авторитарен и конфронтационно настроен, както Джордж Буш.

Франсис Фукуяма, философ и политолог пледира за това, САЩ да прилагат правилно политическата си мощ. „Дори и САЩ да имат добри перспективи, ние не можем в никакъв случай да се осланяме на това, че прилагаме правилно силата си. Така е, когато една огромна горила прави грешки, се изпочупва доста порцелан“, заявява Фукуяма. Той пророкува края на суперсилата САЩ. „Двете десетилетия на американска хегемония отиват към своя край. Аз не виждам сили, още по-малко волята на едно американско правителство да спре този упадък. Започва преразпределение на ресурсите, на покупателната сила и на военната мощ“, твърди Фукуяма. Историкът Робърт Кагън е на друго мнение: „Тази фикс-идея за упадъка на САЩ е силно преувеличена. Накъдето и да погледнеш- военна, стопанска, политическа, дипломатически или културна власт- навсякъде все още САЩ са най-напред. А когато чета анализи на китайските стратегии, си казвам: това статукво ще се запази. Съществува една единствена суперсила и много други големи сили". (БГНЕС)