Руското ръководство направи политическите си ходове
Руското ръководство направи политическите си ходове / снимкa: БГНЕС

Премествайки сякаш фигури върху шахматната дъска новият руски президент Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин поставиха основите на структурата, която ще крепи тяхното партньорство в споделянето на властта. Министерските назначения бяха в много отношения опит за постигане на баланс на силите. Либералите и хадрлайнерите спечелиха ключовите министерски постове. И точно както Путин взе със себе си в правителството в руския Бял дом няколко водещи фигури от президентската си администрация, които го подкрепяха, когато беше в Кремъл, Медведев също имаше възможността да назначи свои съюзници. "И двамата си направиха взаимни отстъпки", твърди Алексей Мухин, директор на Центъра за политическа информация, която изучава състава на правителството. "В правителството има хора на Медведев, а пък в Кремъл има хора на Путин. Така че можем да прогнозираме, че в близко бъдеще няма да има срив в отношенията на техните антуражи", допълва специалистът.

Поне засега центърът за взимане на решения изглежда, че се е преместил от Кремъл към Белия дом. Путин ще командва двама първи вицепремиери и петима заместник министър-председатели, всичките дългогодишни негови съюзници. Трима бивши сътрудници на Путин в Кремъл - Игор Шувалов, Игор Сечин и Сергей Собянин, сега са преместени на вицепремиерски постове. Сред останалите заместник министър-председатели са Виктор Зубков, бившият премиер от последните 8 месеца, и Алексей Кудрин, който запазва вицепремиерския си пост, както и този на финансов министър. И двамата са приятели на Путин от времето, когато той работеше в администрацията на Санкт Петербург. Сред вицепремиерите е и Сергей Иванов, който за кратко миналата година изглеждаше най-евентуалния кандидат за президентския пост и който е бивш колега на Путин от КГБ. Назначаването на Шувалов и на Сечин на вицепремиерските постове има най-голямо значение. Първият е смятан за прагматичен либерал и за близък съюзник не само на Путин, но и на Медведев. Вторият е най-влиятелният измежду "силовиките" - кланът на бившите агенти на руските служби за сигурност, превзели сега руската администрация. Сечин е и председател на борда на директо
Руското ръководство направи политическите си ходове
netinfo
рите на "Роснефт", контролираната от държавата петролна компания.

Политическият анализатор Станислав Белковски намеква, че в действителност ще има два вътрешни кабинета в рамките на руското правителство. Единият, оглавяван от Шувалов, ще започне да прилага програма за реформи, чиято цел е модернизиране на руската икономика и на руската система за социални грижи, датираща от епохата на СССР. Другият, оглавен от Сечин и Путин, ще обгрижва водещите руски промишлени предприятия, главно онези от енергийния сектор. Назначаването на Шувалов и продължаването на мандата на Кудрин са възприемани като опит да се даде по-либерален облик на новото правителство. Назначаването на Сечин пък се смята за укрепване на позициите на "силовиките". Николай Патрушев, друг виден представител на "силовиките" загуби поста си на директор на Федералната служба са сигурност, приемник на КГБ, но, според анализатора Станислав Белковски, това е станало по негова собствена молба, породена от здравословни причини. Патрушев беше заменен на този пост от негов заместник Александър Бортников.

Един от големите губещи при вчерашното разпределяне на постовете се оказа водещия противник на групата на Сечин-Патрушев, а именно Виктор Черкесов, бивш генерал от КГБ, оглавяващ вражеския клан на представители на службите за сигурност. Той загуби поста си на директор на федералната агенция за борба с наркотиците и беше назначен начело на агенция за военни продоволствия. Другият голям губещ се оказа Леонид Рейман, министърът на съобщенията, чиято репутация беше опетнена от твърдения за корупция, отречени от него. Бизнесмените и инвеститорите приветстваха радушно разместването по етажите на властта, докато основният показател на руската борса - индексът РТС, продължи започналото неотдавна рязко покачване, повиши се с 1,6 на сто и достигна 2321 пункта. Ханс-Йорк Рудолф, председател на борда на директорите на международната банка Barclays Capital, смята, че новият руски кабинет изглежда доста добре балансиран. Според него в новото правителство властта и влиянието са били разпределени по подходящ начин. Путин и останалите сили показаха, че могат да постигнат компромис, допълва Рудолф.

/БТА/