/ Thinkstock/Getty Images
В България изпробват нова форма на диалог между местните хора и бежанците - две групи, които иначе рядко общуват помежду си. Тъй наречените "бързи срещи" могат да помогнат, вярват в София, пише агенция Ройтерс.

Идеята е да се насърчи разбирателството и да се подпомогне интеграцията на бежанците. В София експериментират с тъй наречените "бързи срещи" (speed dating). Те продължават само 30 секунди, предвидени за поставяне на начало на диалог между имигрантите и местното, българско население - две групи, които в ежедневието рядко говорят помежду си като равни с равни.

Вдъхновяващата история на две сирийски сестри

В репортажа си агенция Ройтерс ни пренася на една такава "бърза среща" в един социален център в София. Местните жители са застанали от едната страна, а от другата, обърнати с лице към тях, са се подредили имигранти - предимно бежанци от Сирия, Афганистан и други страни, в които бушуват войни. За тези броени секунди, които получават за общуване, непознатите имат възможност да споделят мечтите или болките си, да поговорят за любов, семейство и т.н.

Срещу клишетата и предразсъдъците

"Толкова е хубаво да има подобни срещи, особено за нас - бежанците", казва 26-годишният сирийски кюрд Роди Намо. Той е пристигнал в България през 2015 година, когато стотици хиляди мигранти щурмуваха т.нар. "Балкански маршрут" на път за Германия или други държави в Северна Европа.

Българите обаче също хвалят инициативата, както и традиционната близкоизточна кухня и традиционните афганистански танци след срещите. "Беше ми много забавно. Срещата ми помогна да преодолея предразсъдъците. Бежанците просто са хора като нас, дават почти същите отговори като нас", е цитирана да казва Милка Бочева, която има онлайн бизнес.

"Ще остана, ще докарам и семейството си"

По-нататък агенцията припомня, че в България живее значително мюсюлманско малцинство - около 12% от общо 7,1 милиона население на страната са мюсюлмани. Независимо от това нашествието от бежанци и мигранти тревожи мнозинството от българските граждани. Намо, който се върнал в България след кратък престой в Германия, вярва обаче, че настроенията започват да се променят.

"Реших да остана тук, това е моята страна. Ще докарам и семейството си", казва той.

Още по темата за бежанците:

Германия и заблудите за бежанците: Не у всеки сириец дреме един бъдещ Стив Джобс

Как мигрантите променят ежедневието на много германци

Невероятната история на подполковника, представил се за бежанец

Историята на сирийски бежанец развълнува до сълзи актьора Едуард Нортън