Путин запазва контрола над своя приемник и бъдещите избори
Путин запазва контрола над своя приемник и бъдещите избори / netinfo
Вестник "Либерасион"

Като спечели без усилие залозите при регионалните избори в неделя, руският президент Владимир Путин и партията му показаха, че няма да допуснат нищо непредвидено на парламентарните избори през декември 2007 г. и президентските през март 2008 г., пише френският вестник "Либерасион".

"Господарят на Русия", който според конституцията няма право да се кандидатира за трети мандат, все още не е назовал свой приемник. Няма обаче никакво съмнение, че ще го направи, тъй като Русия е единствената страна на европейския континент, в която никога не е имало редуване на политически партии в представителството на върховната власт, посочва вестникът.

Наследникът на Путин ще бъде третият президент на посткомунистическа Русия, която либералната опозиция от години смята за "дирижирана демокрация", пише изданието.

Изборите за местни парламенти засилиха чувството за виртуалност по отношение на конкуренцията. За либералната партия "Яблоко", която взе 20 на сто от гласовете в Санкт Петербург, бе изключено да се яви на изборите във втория по големина руски град, без да предизвика вълнения.

Друга либерална опозиционна партия - Съюзът на десните сили, трябваше да оттегли трима от кандидатите си. За да попречат на комунистите, които продължават да се възползват от носталгията по Съветския съюз пък, преди четири месеца пропрезидентските кръгове създадоха партията "Справедлива Русия", която да обедини гласовете на недоволните. Тази партия се оглавява от председателя на Съвета на Федерацията (горната камара на парламента) Сергей Миронов.

Същият модел бе вече успешно използван при парламентарните избори през декември 2003 г. с блока "Родина" - националистическа и антикапиталистическа формация, която привлече част от комунистическия електорат. "Родина", чиито водачи бяха сметнати за твърде радикални" се преля в "Справедлива Русия", припомня авторът на статията.

С годините използваната от властта техника се усъвършенства. Парламентът умножи законите, които правят все по-труден достъпа до политическия живот за опозиционните партии, вече пренебрегвани от до голяма степен контролираните медии. Прагът, който една партия трябва да преодолее, за да влезе в парламента, бе повишен от 5 на 7 процента за регионалните събрания и това условие вероятно ще се запази и при изборите през декември.

На онези, които бленуват за "Оранжева революция" на Червения площад, Путин вече посвети закон, забраняващ протестите по време на избори, отбелязва "Либерасион". /БТА/