Путин, макар и премиер, продължава да играе ролята на президент
Путин, макар и премиер, продължава да играе ролята на президент / снимка: БГНЕС

Преди да напусне Кремъл миналия месец, Владимир Путин обеща, че няма да си присвоява президентски правомощия на новия си премиерски пост.

През първия си месец като министър-председател обаче той засенчи лично избрания си приемник, което накара някои чужди държави да се държат така, сякаш Русия има двама президенти.

Путин отстъпи през май бившия си кабинет край Червения площад с пищна церемония, на която новият президент Дмитрий Медведев положи клетва. Оттогава Путин разшири персонала и пълномощията на премиерската канцелария и назначи бившите си президентски помощници, които сега контролират руските дела почти както преди. Като премиер Путин продължава да свиква традиционните си срещи в понеделник с висши членове на кабинета, както докато бе президент. Медведев обаче не прави такива съвещания.

При първото си посещение в чужбина като министър-председател миналата седмица Путин заяви пред френския вестник "Монд", че е "скромен служител, загрижен за икономическите и социалните дела" на Русия. Той обаче не пропусна да уточни, че "до известна степен" ще се намесва и във външните работи, които досега бяха в компетенциите на президента.

В действителност при визитата си във Франция Путин се радваше на много от почестите, дължими на държавен глава. Той има продължителна работна вечеря с френския президент Никола Саркози, с когото обсъди политическите и военните аспекти от двустранните отношения. В интервюто си за "Монд" той порица разширяването на НАТО и сравни САЩ със "страшно чудовище", от което Франция трябва да стои на разстояние.

В миналото руските премиери избягваха да правят коментари по външната политика, която според конституцията е президентски прерогатив.

В понеделник Путин назначи дългогодишния посланик на Русия в САЩ Юрий Ушаков на новосъздаден пост, на който ще отговаря за координирането на външните отношения към канцеларията на премиера. Говорителят на Путин Дмитрий Песков отрече този ход да е знак за стремежа на Путин да си присвои пълномощията в областта на външната политика.

Наблюдатели и чужди дипломати задълбочено анализират речите и пътуванията на господата Путин и Медведев, за да преценят кой от тях с какви пълномощия разполага. И двамата заявиха, че ще управляват страната в тандем. Критиците осъждат това положение като нестабилно и твърдят, че на Медведев - юрист, дължащ кариерата си на Путин - му липсва политическо влияние и неизбежно ще се превърне в марионетка на ментора си.

Медведев предприе някои стъпки, които на вид са в контраст с предшественика му. Във вторник той освободи началника на генщаба на въоръжените сили генерал Юрий Балуевски, който бе назначен от Путин и влезе в открит сблъсък с министъра на отбраната заради стремежа към по-голям контрол на Кремъл над разходите за отбрана. Медведев обаче смекчи удара, като връчи на генерала медал и му предложи пост в кремълския Съвет за сигурност.

Някои чужди столици хранеха надежди Медведев да надделее, след като той подкрепи, поне теоретично, някои либерални идеи. Днес Медведев пътува до Германия за разговори с канцлера Ангела Меркел, която изрази позиция да се даде възможност на новия руски президент да развие не така конфронтационни отношения с Европа.

Меркел, която имаше конфликти с Путин, докато той бе президент, си спечели известна признателност в Русия, след като взе страната на Москва при последната конфронтация във връзка с разширяването на НАТО. Германските представители обаче изразиха тревога от разглежданите от тях като агресивни действия на Русия в грузинските сепаратистки райони.

Германските представители не очакват голяма промяна във външната политика при Медведев, но истински се надяват в Русия да има напредък по отношение върховенството на закона, казва Екарт фон Кледен, говорител за външните работи на Християндемократическия съюз на Меркел в германския парламент. "Иска ни се да вярваме на Медведев и да му дадем шанс да промени нещата".

Сергей Марков, депутат от прокремълската партия "Единна Русия" отбеляза, че известна обърканост около управляването в тандем на Русия е естествено в началото на мандата на Медведев. Западът, каза той, допринася за объркването, тъй като тамошните медии са склонни да обръщат прекалено голямо внимание на Путин при посещенията му в чужбина.

В самата Русия Путин ще бъде необичайно експониран премиер заради неизменната си популярност. Социологическите проучвания показват, че руснаците, които искат управлението да се поделя между двамата държавници, са почти толкова, колкото и онези, които биха желали Медведев да управлява сам. Контролираните от държавата медии, които са ключов ориентир за влиянието на даден политик в Русия, в последните седмици също предоставят на Путин повече ефирно време, отколкото на приемника му. (БТА)