Пубертет в Белия дом: дъщерите на Обама порастват
Пубертет в Белия дом: дъщерите на Обама порастват / снимки: Reuters

Дългова криза, безработица и конфликт в Близкия Изток: американският президент Барак Обама е изправен пред много предизвикателства през втория си мандат. Освен тези приоритетни въпроси, обаче, той среща и потенциални проблеми у дома с навлизането на дъщерите му в пубертета.

За семейство Обама дори една разходка за сладолед не е лесна задача. Когато президентските дъщери Малия (14 г.) и Саша (11 г.) посещават кафенето "Томас Суит" във Вашингтон, техните бодигардове от Сикрет сървис преминават в повишена бойна готовност.

Светкавици на фотоапарати, телевизионни репортери, които предават пряко от моравата и любопитни зяпачи са част от ежедневието на живеещите в Белия дом момичета, дразнещ факт за техните родители, които биха предпочели да осигурят нормално детство за първите дъщери. Очевидно нормалното детство е нещо невъзможно в семейство, което, намирайки се на върха на световната власт, е постоянно под светлините на прожекторите.

Малия и Саша вече прекараха една важна част от детството си в Белия дом, който разполага със 132 стаи. След преизбирането на баща им през ноември, те също получиха още 4 години, в които да съжителстват със 100 служители и армия от агенти на Сикрет сървис.

Пубертетът, труден период за повечето родители, както навярно и за Барак и Мишел Обама, най-вероятно ще е различен за момичетата им в сравнение с прехода към зрялост на техните връстници.

От тях се очаква да обуздаят типичните поведенчески наклонности на тийнейджърите. В период, когато купоните, независимостта и тестването на границите са норма, всяка неволна грешка от тяхна страна може да посрами родителите им или дори да предизвика политически последствия.

Пубертет в Белия дом дъщерите на Обама порастват
netinfo

Близначките на бившия президент Джордж Буш-младши, Барбара и Джена, имат какво да кажат по този въпрос. През 2001 г., когато бяха на 19 г., новината, че са хванати да употребяват алкохол, обиколи света. В САЩ консумацията на алкохол е незаконна до навършването на 21 години. И все пак момичетата на Буш харесваха Белия дом, който те описаха като "магическо място" в писмо до Малия и Саша. Сестрите Буш посъветваха своите приемнички да се насладят на времето, което ще прекарат там, защото има доста положителни неща в това да си дете на президента.

Кой друг получава частен концерт у дома от любимците на тийнейджърите "Джонас брадърс" или си играе с холивудската звезда Джони Деп? Малия и Саша са правили това, както и много други неща: двете момичета постоянно се срещат със знаменитости. Но също така съществува и постоянен риск. Приятелите, които идват на гости, трябват да бъдат претърсени от охраната. А преди три години, когато Малия и Саша в компанията на леля си излязоха на Хелоуин във Вашингтон за традиционното "просене на сладкиши", те бяха разпознати въпреки костюмите си. Сикрет сървис реши да прекрати разходката, обосновавайки се, че е твърде опасно.

В друг случай, частното училище, което момичетата посещават - същото, където бившият американски президент Бил Клинтън пращаше дъщеря си Челси - получи подозрително обаждане в края на октомври. Сикрет сървис евакуира сградата и я преобърна "с хастара нагоре" преди да установи, че тревогата е фалшива.

Личното пространство на Челси Клинтън бе обект на дискусии в печата и повечето медии не пускаха материали за живота й заради нейната възраст. Въпреки това, когато тя навърши 13 години, скоро след като се премести в Белия дом през 1993 г., неугледният й външен вид стана тема на няколко статии. В интервю за списание "Пийпъл" през 1992 г. Бил Клинтън каза, "Трудно е, когато си подрастващ, но мисля, че всичко с нея ще е наред."

Пубертет в Белия дом дъщерите на Обама порастват
netinfo

Първата дама Мишел Обама казва, че се опитва да осигури един добре подреден живот за момичетата, изпълнен с рутинни действия и задължения. Малия и Саша трябва сами да си оправят леглата и времето им пред телевизора или компютъра е подложено на строги ограничения. Фейсбук, например, не е позволен.

Обама вече усеща, че идните години няма да бъдат лесни в ролята му на баща. По време на предизборната си кампания той се шегуваше, че дъщерите му все още казват, че го обичат и си остават сладки малки момиченца, които не ругаят твърде много.

"Саша и Малия, пред очите ни вие растете и се превръщате в две силни, умни, красиви млади жени, също като майка ви. И аз се гордея толкова много с вас", каза той в победната си реч.

Това успокоение най-вероятно ще приключи, когато настъпи пубертетът. Най-могъщият мъж в света знае, че трудните му политически предизвикателства ще бъдат съпроводени и от проблеми вкъщи. (БТА)