Просветното министерство ще проверява продадена ли е матурата по литература
Просветното министерство ще проверява продадена ли е матурата по литература / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Просветното министерство ще проверява продадена ли е матурата по литература
29053
Просветното министерство ще проверява продадена ли е матурата по литература
  • Просветното министерство ще проверява продадена ли е матурата по литература

Близо 70 000 дванайсетокласници се явиха на матура по български език и литература. Освен 40 тестови въпроси, зрелостниците писаха анализ на одата „Левски" от „Епопея на забравените" от Иван Вазов. Междувременно ден преди изпита матурата се е търгувала на черно по 600 лева, научи Дарик. Ученици, родители и учители признаха, че това действително се е случило. От Министерството на образованието, младежта и науката коментираха, че са много притеснени от тези сигнали и ще направят проверка.

Смс, скайп-разговор, телефонно обаждане или директна среща. Между тези варианти е трябвало да избира вчера всеки, готов да плати 600-700 лева и да притежава матурата, която се падна. Това твърдят родители и ученици. Дарик успя да намери доказателства за това под формата на снимка на скайп-разговор. От нея се вижда, че е проведен на 13 май в 23.00 часа. Ето и как си предават информация двама дванайсетокласници.

Пак вчера в популярен форум същите три теми се съобщават отново около 23.00 часа. Доказателство за това вижте ТУК.

Възможните варианти за матура бяха три. След като беше изтеглена темата "Силата на словото" по откъси от одата "Левски" на Иван Вазов, до момента от просветното министерство крият кои са другите две теми, които можеха да се паднат.

Ето как коментира получените сигнали зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева.

Милка Коджабашиева: Много ми е трудно да коментирам това и бих искала със съгласието на Дарик радио цялата тази информация, която имате, да бъде предоставена на Министерството на образованието, в лицето на министъра, разбира се, за да може да се разпореди проверка и да се установи източникът на изтичане на информация, ако такава наистина се докаже, да може да се потвърди по безспорен начин.

Не сте казали никъде какви са другите две теми?

Не, никъде до момента не е излязла официална информация от министерството за това какви са темите.

Сега, когато чухте какво излиза във форумите, как ще коментирате? Възможно ли е именно тези две теми да са в другите два плика?

Аз съм притеснена от това, което се коментира. Безспорно вие разполагате с материали, които може и се надявам, че ще ми предоставите, тъй като имате активна гражданска позиция и винаги сте я отстоявали. Надявам се, че ще ни я предоставите, за да можем да направим ние нашето проучване как стоят нещата.

Въпреки това отново ще ви попитам, това ли са другите две теми?

Не бих искала да коментирам този въпрос, доста ме притеснихте с въпроса, който ми зададохте.

Ако се докаже, че именно споменаваните вчера теми са тези в неотворените два плика, това ще докаже, че е имало изтичане на информация ден преди изпита. В случая хората казват, че са получили информация от преподавател от Софийския университет, това е в единия случай, а в другия става дума за експерт от Министерството на образованието, младежта и науката. И в двата случая де факто може да става за един и същи човек. Не знам кой е работил точно по матурите?

Много ограничен е кръгът на хората, които са работили по изпитните материали. Така че може да бъде направено проучване, да се установи, ако има нещо подобно. Не бих могла да коментирам в момента - да, наистина служители от министерството са участвали в работата по изпитния материал, пак казвам, много ограничен е кръгът.

Има ли в този кръг от хора преподавател от СУ?

Нашите експерти не могат и тези, които са работили по изпитния материал, не са преподаватели в СУ. Когато се правят изпитни задачи, се формира комисия, която прави един огромен набор и има представители от висши училища - не само от СУ, експерти, учители, и от този набор от задачи тестови и такива, които предполагат текста вече, се прави подборът, така че кръгът на хората, които са предлагали задачите, е много по-голям, но на практика филтрирането и сглобяването се прави от много ограничен кръг хора. Специално за темите - няма представител на висши училища.

Междувременно момче, пожелало анонимност, което се е явило тази сутрин на матурата, призна, че му е било предлагано да се сдобие с нея още вчера. „Вчера получих информация от една приятелка, че някакъв човек и е предложил да закупи матурата за сумата от 600-700 лева. Питах я дали е сигурна тази информация, тя ми каза, че този човек е сигурен и че имало копието вчера, че щял да й го даде, че щял да й каже кой ще е анализът на 41-ви въпрос и тестът ще го получи по скайп-а. Все пак я питах, ако не се падне тази матура, какво ще следва. Тя ми каза, че човекът ще върне парите най-вероятно".

А този човек, който предлагаше да продаде матурата за 600-700 лева, каза ли ви кои са темите за анализа?

Това са били четири възможни автора - Иван Вазов, Йовков, Вапцаров и Елин Пелин.

За евентуално изтичане на информация преди изпита призна, че е чувала от колеги и учителка, също пожелала анонимност. Тя признава, че това не може да се докаже, но е категорична, че се случва.

Вие дълги години сте в сферата на образованието. Имате много преки наблюдения над дванадесетокласниците. Пожелахте да ни разкажете какво всъщност се случва.

Аз не мога да го докажа, защото двете години, в които досега е имало матура, аз не съм била в училище. Между нас, колегите, винаги се е знаело, че изтича информация. И, второ, че провеждането на матурата по начало е пълна пародия. Учениците поголовно преписват, позволява им се да преписват.

Има ли някъде пролука при изготвянето, при печатането... Къде може да се получи така, че информация да има ден или два по-рано?

Чувала съм, че десет души в министерството са отговорни за банката „Матура" или т.нар. три вариантни теми, или може би са повече. След като не е един човек, изтичането може да стане...

Сред другите сигнали, които получихме е това, че по време на изпита на ученици им е било подсказвано чрез мобилни телефони. Момчето твърди, че е получило на смс-и верните отговори на теста малко преди да напусне изпитната зала.

Имаш ли твои приятели, също дванадесетокласници, които днес, явявайки се на матурата, да са ти казали, че също до тях е достигнала такава информация за продаване на матурата ден по-рано или такива, които са си купили и по някакъв начин да са доказали, че наистина са купили матурата, която днес се е паднала.

Един познат плати 500 лева, доколкото знам, да му се пратят всички отговори от 1-ви до 40-ти, без 41-ви въпрос. Той днес е получил отговорите, защото и аз днес получих тези отговори и като ги сравних с моите само два се различаваха.

Той ги е получил в момента, в който е почнала матурата, или малко преди нея.

Това вече нямам представа. Аз получих отговорите към 11.00 часа от него.

Той ги е платил и е разполагал с тях по време на матурата.

Да.

Той, като е разполагал с тях по време на матурата, имал ли е възможност да преписва от телефона си, ако ги е имал на смс, или по някакъв друг начин, успял ли е да оползотвори това, което си е купил?

Да, щом ми ги праща на мен и на други съученици.

А ти когато ги получи, беше ли още на матурата.

Да, бях. Точно предавах.

В стаята, в която беше, забеляза ли други, които се явяват на матурата, да могат да използват телефона си и по този начин да получават някаква помощ?

Да.

А квесторите не реагираха ли като ви виждаха?

Общо взето не реагираха.

А имаше ли такива, които да бъдат изгонени от матурата, заради това, че преписват или им подсказват?

Не, в моята стая, в която бях, не се случи такова нещо.

Зам.-министърът Коджабашиева потвърди за един получен сигнал за подобен сигнал. "При мен постъпи един-единствен сигнал за анулиране на писмена работа, тъй като зрелостникът е бил със слушалки. Друг сигнал не е постъпил", заяви тя.

Накрая зам.-министър Милка Коджабашиева обобщи проблема:

Принципно трябва да установим всичко. И аз пак ще се обърна за молба към вас да ни предоставите тези материали, които имате, това, с което разполагате. Безспорно ще сме ви задължени. При всички случаи ще се направи проучване на този въпрос и при всички случаи при доказване на вина, на виновно поведение, ще се търси отговорност.

Дали едни ученици ходят цяла година на курсове, а други плащат последния ден и получават готова матура? Умът или парите е печелившия ход? На този въпрос ще трябва да си отговори випуск 2010.