ПАСЕ не забрани да знаем пола на бебето, трябва обаче да се съобщава позитивно
ПАСЕ не забрани да знаем пола на бебето, трябва обаче да се съобщава позитивно / снимка: Impact Press Group, Sofia Photo Agency, архив
ПАСЕ не забрани да знаем пола на бебето, трябва обаче да се съобщава позитивно
45509
ПАСЕ не забрани да знаем пола на бебето, трябва обаче да се съобщава позитивно
  • ПАСЕ не забрани да знаем пола на бебето, трябва обаче да се съобщава позитивно

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа не въведе категорична забрана на лекарите да съобщават на бъдещите родители пола на детето им, като препоръча тази информация да бъде поднасяна положително. Целта на асамблеята е да се спре порочната практика в държави като Албания, Азербайджан и Грузия да се правят принудителни аборти тъкмо заради предпочитанията на семействата да имат бебе от мъжки или женски пол. Според българския депутат от левицата Янаки Стоилов, който участва в заседанието на ПАСЕ тази седмица приетото решение препоръчва внимателното съобщаване на пола и няма да засегне утвърдената в България вече практика, просто защото в страната ни не се прекъсва бременността заради пола на децата, освен ако няма медицински причини.

Резолюцията на ПАСЕ с предложението да се забрани информация за пола на бъдещото бебе предизвика сериозни критики в социалните мрежи у нас. Аргументът за подобна крайна мярка на асамблеята беше притеснителната според европейски депутати практика в някои държави като Армения, Азербайджан и Албания да се правят принудителни аборти тъкмо заради пола на бъдещото дете. Според докладчика по този въпрос - швейцарският депутат Дорис Штумп практиката на подобни принудителни аборти трябва да бъде наказуема. Като довод на онези, които предлагат крайната мярка, идват данните, че при средно полово съотношение на новородените 105 момчета на 100 момичета, в посочените държави това съотношение е 112 деца от мъжки пол на 100 момичета, а в Грузия - 111 момченца на 100 бебета от женски пол.

Полът на бебето - важна информация за родителите

Пред Дарик председателката на „Искам бебе" Радина Велчева определи това като крайна мярка и подчерта, че информацията е изконно право на пациента. „Ако някой ми застраши свободата за избор като пациент, за мен това е изключително голям проблем", каза Велчева. По думите й дори и да има изолирана практика на подобни аборти на основание пол на бъдещото дете не трябва да се слага общ знаменател на цяла Европа. „Има наследствени болести, които се предават много повече на единия или другия пол, така че аз самата като бъдещ родител над 30 г. трябва задължително да зная пола на детето си", каза още Велчева.

Бившият депутат и бивш министър по европейските въпроси Гергана Паси смята, че е абсурдно при напредъка на технологиите в 21 век, дори и да има проблем с подобни аборти в някои държави, да се приема решение за обща забрана в 47-те държави членки на Съвета на Европа. „С учудване прочетох за тази идея - това е против посоката на движение на науката, това е като навремето Инквизицията, която казва на Коперник да спре да говори, че земята се върти", коментира пред Дарик Гергана Паси.

ПАСЕ не забрани да знаем пола на бебето трябва обаче да се съобщава позитивно
netinfo


Гергана Паси: Забраната би ни върнала векове назад

Според нея правото на информация на всеки човек трябва да бъде водещо. Ако има такива проблеми в страни като Азербайджан или Армения, те трябва да бъдат решавани по друг начин - например с предписание на съответната международна организация към националните органи, смята още бившият министър. Всяка забрана отключва и корупционни практики, смята още Гергана Паси, според която и в България биха се намерили лекари, които ще открият вратички да съобщават пола на детето, ако това не им се позволява.

За Дарик Янаки Стоилов, който участва тази седмица в гласуването на документа в рамките на есенната сесия на ПАСЕ в Страсбург, съобщи, че е приет препоръчителен текст на резолюцията, който ще се прилага от всяка страна според реалностите в нея. Иначе казано - в България, където няма проблем с аборти на база предпочитан пол на детето, няма нужда от забранителни текстове.

ПАСЕ не забрани да знаем пола на бебето трябва обаче да се съобщава позитивно
netinfo

Майките у нас ще знаят както и досега момче или момиче чакат

„Резолюцията препоръчва на обществените болници да инструктират лекарите да задържат информацията за пола на плода или поне да осигурят поднасянето на тази информация по положителен начин", обясни Стоилов. Той допълни, че този текст не е много определен, но идеята му е да отговори на реален проблем в някои от страните членки на Съвета на Европа. Затова и самият Янаки Стоилов се е въздържал при гласуването - защото в него има препоръки и констатации за проблем в някои държави като Албания, Грузия и Армения, но пък подобен казус липсвал в повечето европейски страни.

Запитан могат ли да бъдат спокойни бъдещите родители на деца в България, че ще получават както и досега информация за пола на плода, Янаки Стоилов подчерта, че идеята е да не се злоупотребява с тази информация. Т.е. тя да не води до разколебаването на родителите дали да имат дете, ако те имат предпочитание дали наследникът им да е момче или момиче. Все пак българският депутат подчерта, че у нас подобни практики не са факт.


В решението си от тази седмица ПАСЕ подчертава, че пренаталният избор на пола на бъдещото дете е достигнал като тенденция тревожни пропорции в Албания, Армения, Азербайджан и Грузия и поиска от тези държави „да разследват причините и мотивите за констатираните изкривени полови съотношения при новородените". В резолюцията, приета въз основа на доклада на швейцарския депутат Дорис Штумп, се призовават властите на тези страни за „подкрепа на обучението на медицинския персонал във връзка с пренаталния избор на пола на бъдещото дете и неговите вредни последици". Препоръчва се на всички държави-членки на Съвета на Европа да въведат законодателство, с което да се забрани избора на пол при технологиите, свързани с асистираната репродукция, като абортите на база пол да се смятат за оправдани, само ако с тях се избягва сериозна наследствена болест.