Някои факти и данни за белгийската монархия
Някои факти и данни за белгийската монархия / снимка: Gulliver/Getty Images

По повод днешната абдикация на белгийския крал Албер Втори в полза на 53-годишния му син принц Филип, който ще бъде седмият крал на страната, Асошиейтед прес публикува интересни факти за белгийската монархия.

Имало ли е жени на белгийския трон?

До момента Белгия е била управлявана само от мъже. През 1991 г. е извършена промяна в законодателството, която допуска и принцеси до трона. Това означава, че най-голямото дете на принц Филип, принцеса Елизабет, ще стане първи претендент за наследяване на престола, след като баща й стане крал.

Кой е принц Филип?

Принц Филип е най-голямото от трите деца на Албер Втори - двама синове и дъщеря. Той е женен за принцеса Матилде, с която имат две дъщери и двама синове. За човек, лишен от харизма и политически опит, той има внушителна биография: дипломиран пилот на изтребител, следвал в университетите в Оксфорд и Станфорд, ръководил десетки търговски мисии за укрепване на позициите на белгийския бизнес по света.

Добра работа, ако си в състояние да я вършиш

Да си крал може да изглежда като работа мечта, но в Белгия монархът трябва да бъде обединителна фигура в общество на все по-дълбоко разделение между фламандскоезична Фландрия и френскоезична Валония. Разривът между общностите е толкова дълбок, че след последните общи избори бяха нужни повече от 500 дни, за да се сформира управляваща коалиция.

Абдикирал ли е друг европейски монарх напоследък?

През месец май холандската кралица Беатрикс (сега принцеса Беатрикс) абдикира в полза на сина си Вилем-Александър на пищна церемония в присъствието на представители на аристокрацията от цял свят.

Какво се случва с кралските титли?

В Белгия бил ли си крал - крал оставаш, ако си била кралица (съпруга на краля), запазваш титлата си. Така в понеделник Белгия ще има двама крале и три кралици: управляващите Филип и Матилд, оттеглилата се двойка Албер и Паола и кралица Фабиола - вдовицата на покойния крал Бодуен - брат и предшественик на Албер на трона.

Има ли кралски скелет в гардероба?

След като наследи брат си Бодуен на престола, Албер беше замесен в голям кралски скандал. Признанието му, че има извънбрачна дъщеря предизвика бурна криза в брака му с кралица Паола. Темата отново излезе на бял свят тази пролет, когато тази дъщеря, Делфин Боел, предприе съдебна процедура, за да докаже, че Албер й е баща. (БТА)