НАТО търси невоенни специалисти, за да спечели мира в Афганистан
НАТО търси невоенни специалисти, за да спечели мира в Афганистан / снимки: Reuters

НАТО вярва, че може да спечели войната в Афганистан, но иска други организации да спечелят мира там. Когато външните министри на над 40 държави се съберат в четвъртък в Лондон, се очаква НАТО да настоява пред тях да направят много повече в борбата срещу корупцията и в укрепването на афганистанската икономика и на силите за сигурност, така че войниците на алианса да могат най-после да се приберат у дома.

"Ние полагаме повече военни усилия, като значително увеличаваме войските и възприемаме нов подход. Сега се нуждаем от по-сериозни и по-съгласувани цивилни усилия", каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в публикувано преди срещата изявление в интернет .

До този момент операцията под мандата на ООН е най-продължителната, най-кръвопролитната и най-сложната, която НАТО някога е предприемала. От свалянето на режима на талибаните през 2001 г. при бойни действия в Афганистан са убити почти 1600 войници на Алианса и САЩ.

Лидерите на НАТО казват, че жертвата е необходима, за да се предотврати връщането на Афганистан към предишната му роля на ключов център на насилствен джихад. „Да, цената на тази операция е висока, и като пари, и като  човешки живот, но ако си тръгнем, цената ще е много по-висока. От това зависи нашата сигурност в Рим, Лондон, Мадрид, Ню Йорк, във всичките ни столици", заяви Расмусен.

От почти девет години мисията е затруднена от липса на войски и финансиране. Други конфликти, най-вече предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г., отклониха решаващи ресурси към други места.

Командирите от НАТО трябваше на редица форуми на високо равнище и министерски срещи да се молят на държавите членки да изпратят войниците, от които имаха нужда. „В миналото кампанията ни в Афганистан не беше обезпечена с достатъчно ресурси и днес това продължава", писа командващият на Международните сили за подпомагане на сигурността (ИСАФ) в Афганистан, генерал Стенли Маккристъл, през август, когато представи новата стратегия за кампанията.

Маккристъл настоя за още 40 000 войници, които да помогнат да бъдат спрени талибаните. Имайки предвид хроничните проблеми на ИСАФ в увеличаването на числеността на войските съгласно изискванията, е удивително, че членовете и съюзниците на НАТО обещаха подкрепления от 37 000 до края на годината, като се очаква Германия да предложи още войници на срещата в Лондон.

Но стратегията на Маккристъл не се ограничаваше само с призив за повече войски, а подчертаваше нуждата от значително увеличаване на цивилните усилия в области като икономическото развитие и борбата срещу корупцията. „Необходими са допълнителни ресурси, но ако се фокусираме само върху нуждата от сили или ресурси, губим  целта", писа той.

А след като притесненията на НАТО за осигуряване на необходимите войски бяха до голяма степен уталожени, се очаква вниманието в Лондон да се насочи към гражданските аспекти на новата стратегия.

Конференцията ще се „съсредоточи върху общите усилия на международната общност и Афганистан по ключови въпроси: борбата срещу корупцията, възстановяването и помирението, увеличаването на афганистанските сили за сигурност и икономическото и социалното развитие", каза Расмусен.

Служители на НАТО признават, че, що се отнася до обучението на афганистанските сили за сигурност, водещата роля трябва да бъде поета от Алианса, след като в сряда бъде взето решение за увеличаване на максималната численост на афганистанската полиция и армия до общо 305 000 души. „НАТО трябва да продължи да увеличава броя на инструкторите, както и необходимите за тази цел финансови средства", каза говорителят на НАТО Джеймс Апатурай.

Наистина, едно от основните притеснения на алианса в Лондон ще бъде осигуряването на още пари за оборудване и заплати на по-многочислените афганистански сили. „Не мога да кажа, че сме получили задоволителен отговор на нашия призив за цялостно финансиране на поддръжката и увеличаването на националната армия и полиция на Афганистан. Генералният секретар твърдо ще настоява за това", каза Апатурай.
 
Но служители на НАТО подчертават също така, че другите ключови елементи на конференцията в Лондон - борбата срещу корупцията, икономическото развитие и усилията за реинтегрирането на въоръжените бойци в обществото - просто не са работа на един военен съюз. „80% от борбата срещу бунтовниците не са военни действия", изтъкна в петък висш дипломат от НАТО.

При това положението на НАТО й остава да се надява, че други организации - от афганистанското правителство до ООН и Европейския съюз - ще бъдат готови да предложат в Лондон своите умения и ресурси за мирни дейности, така че един ден алиансът да може да сложи край на военните си операции. (БТА)