Шокиращите кадри от берлинското метро, показващи как млад мъж рита брутално жена, намериха широк отзвук и в България, където извършителят веднага бе обявен за бежанец. Оказа се обаче, че един от спътниците му е българин.

Гледката е повече от отблъскваща: с ритник в гърба млад мъж събаря една жена по стълбите в берлинското метро и спокойно продължава по коридора. Един от тримата му спътници вдига бутилка бира от стъпалата и нехайно тръгва подир злосторника. Без да го е грижа за жената, сгърчила се от болка в ниското.

Нападение над млада жена в берлинското метро шокира Германия (ВИДЕО)

Отвратително

Това видео вече от седмица се върти из социалните мрежи, а в България няколко медии дори побързаха да обявят извършителя за бежанец. С настойчивия намек: „Ето какви ги вършат брадатите „гости" в Германия".

Все още не знаем кой е извършителят, но неговият спътник, който спокойно си взима биричката и не се интересува от жертвата, се оказа българин, според берлинските вестници. Самият злосторник също може да идва от България или от друга балканска страна, както намеква прокуратурата, но това всъщност няма значение. Ако ще да е германец, исландец или патагонец, ако ще да е и бежанец - отвратителното и безпричинно насилие трябва не само да ни шокира и покруси, но и да ни окачи обица на ухото. Дори две:

Лъжи и внушения

Първо - да не вярваме на лавината от лъжливи и фалшиви новини, която постепенно ни задушава. И най-вече - да не вярваме на полуистините, надлежно подправени с пропагандни внушения в булевардните медии и в социалните мрежи, където безцеремонно се човъркат страховете и предубежденията на хората. „Насилие в Германия? Явно е дело на бежанец" - така звучи може би най-популярната от тези туршиени полуистини.

След нападението над жена в Германия: Арест на българин и мистерия около случая

И второ - преди да сочим с пръст другиго като насилник и злодей, да се замислим поне за малко дали пък и в нашето гордо и уютно „ние" няма достатъчно насилници и злодеи, от които да се срамуваме. Защото българинът, който се интересува не от ранената жена, а от бирата на злосторника, в никакъв случай не може да породи национална гордост.

В крайна сметка обаче: насилието няма нито родина, нито религия. Неговата "родина" е човекът, а "религията" му е омразата.